Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikánská inspekce v Německu řeší "biskupa luxusu"

Ze světa / vlu / ČTK / 10. září 2013 7:18
Vatikánská inspekce v Německu řeší

Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Berlín - Vatikán do limburské diecéze na západě Německa vyslal jednoho z kardinálů, aby prověřil zvěsti, že tamní biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst nadužívá luxusu. Velmi neobvyklá inspekce je podle agentury Reuters reakcí na zprávy, že si nechal postavit honosnou rezidenci, což je v rozporu s hlásáním "církve chudých" nynějším papežem Františkem.

Na inspekci, oficiálně "bratrskou návštěvu", Vatikán v pondělí vyslal kardinála Giovanniho Lajola, jenž dříve působil jako papežský nuncius v Berlíně. Biskup Tebartz-van Elst sdělil, že se na návštěvu těší.

Limburská diecéze, která zahrnuje i finanční metropoli Frankfurt nad Mohanem, se v posledních měsících stala terčem kritiky kvůli údajným nadměrným výdajům.

Biskup si prý potrpěl na okázalé bohoslužby, ale málo komunikoval. Německá média se pak zaměřila hlavně na výstavbu nákladné biskupské rezidence v Limburgu, kterou kladla do protikladu se strohým hotelovým pokojem, který ve Vatikánu obývá papež František. Náklady na výstavbu sídla biskupa se vyšplhaly na pět milionů eur (zhruba 130 milionů korun).

Tebartz-van Elst, kterého média označila za "biskupa luxusu", slíbil předložení a vysvětlení účtů.

Návštěva kardinála v Limburgu podle Reuters také ukazuje novou snahu Vatikánu urychleně zasáhnout tam, kde se biskupova správa ocitne pod palbou kritiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)