Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V sobotu se koná sympozium Anastáz Opasek - 100 let od narození

Domácí zpravodajství / juml / APHA / 11. září 2013 19:44

Praha - Laické katolické sdružení Opus bonum pořádá v sobotu 14. září 2013 v Tereziánském sále Benediktinského arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze - Břevnově své 41. sympozium. Téma letošního setkání zní: "Anastáz Opasek - 100 let od narození".

V rámci sympozia vystoupí Jaroslav Šebek, publicista a historik, specialista na moderní církevní dějiny a česko-německé vztahy. Účastníky semináře uvede do kontextu benediktinských počátků Anastáze Opaska, tedy do let 1938-1950. Historik Vilém Prečan se ve svém vystoupení zaměří zejména na vztah opata k Chartě 77. Stanislava Vodičková, historička, pracovnice Ústavu pro studium totalitních režimů, posluchače seznámí s tím, jak intenzivně byli Anastáz Opasek a Opus bonum v hledáčku Státní bezpečnosti. Novinářka Lída Rakušanová popíše opatův vztah k lidem a k instituci Rádia Svobodná Evropa. Jezuitský kněz Petr Kolář vzpomene na setkání Opus bonum v Rohru i ve Frankenu. Do debaty o osobnosti pana opata je připraven vstoupit i převor-administrátor břevnovského arciopatství Petr Prokop Siostrzonek. Moderování sympozia přislíbila jako tradičně novinářka a překladatelka Petruška Šustrová.

Celý program začíná slavením eucharistické liturgie od 8.30 hodin v bazilice sv. Markéty. Hlavním celebrantem bude pražský světící biskup Mons. Václav Malý. Vlastní sympozium začne po 9.30 hod v Tereziánském sále. Dopolední program sympozia zahájí pásmo básní Anastáze Opaska v podání Mileny Steinmasslové, Petra Lněničky a za klavírního doprovodu Norberta Hellera. Po obědě se pokračuje blokem odpoledních příspěvků. Předpokládaný konec je v 16.00 hodin, kdy bude čas na odpolední kávu a návštěvu hrobů Anastáze Opaska, Ivana Medka, Jana Patočky, Karla Kryla, Ivana Diviše a dalších.

Laické katolické sdružení Opus Bonum je společenství lidí pečujících o zachování a rozvoj české a slovenské křesťanské kultury. Přihlásit se na sympozium je možné prostřednictvím formuláře na www.opus-bonum.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)