Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Technaři chtějí protestovat na Svatováclavské pouti v Staré Boleslavi - AKTUALIZOVÁNO

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 17. září 2013 10:33
Technaři chtějí protestovat na Svatováclavské pouti v Staré Boleslavi - AKTUALIZOVÁNO

Jezdecká socha svatého Václava v Praze
Autor: Wikipedia.org / Aleš Tošovský / Creative Commons

Praha - Členové techno kultury Do It Yourself (DIY) chtějí na tradiční Svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi protestovat proti sílící moci katolické církve a také věznění členek hudební skupiny Pussy Riot v Rusku. Proto plánují 28. září na tomtéž místě souběžně uspořádat 10. ročník svého karnevalu, kterého se obvykle účastní několik tisíc lidí. Tisícovky návštěvníků přitom také každoročně navštěvují Svatováclavskou pouť.

Karneval má být podle pořadatelů parafrází na svatováclavskou bohoslužbu. "Jen místo chorálů a modliteb zazní techno. Nemá jít o samoúčelnou párty nebo bezobsažnou provokaci, ale o kreativně pojatou formu protestu," uvedla kultura DIY v tiskové zprávě. Součástí jejího průvodu bývají nákladní auta se zvukovou aparaturou.

Podle starosty skupina svůj protest radnici oznámila a radní v souvislosti s ním pořádají pracovní schůzky s policií a advokáty, na nichž připravují reakce na různé varianty průběhu akce. "Oni nepotřebují povolení, splnili náležitosti, které jsou potřeba, a je to oznámená akce," řekl Přenosil. Protestní průvod má podle ohlášení začít na Masarykově náměstí v Brandýse nad Labem, pokračovat přes ulici Ivana Olbrachta a přes mosty do Staré Boleslavi na Mariánské náměstí, kde se bude konat pouť.

Katolická církev podle členů této skupiny prorůstá s politickou mocí. Proto si za místo protestu vybrali Svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi, kde se obvykle scházejí nejvyšší představitelé církve s politickými představiteli. Tradiční mši na Mariánském náměstí ve městě, kde byl patron české země zavražděn, bude v sobotu sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka. Loni akci navštívil i tehdejší prezident Václav Klaus.

Kultura DIY chce rovněž upozornit na věznění členek ruské punkové skupiny Pussy Riot za výtržnictví za to, že zpívaly v moskevském pravoslavném chrámu píseň kritickou vůči kremelským politikům a církvi. Navíc chce upozornit na kontroverzní ruský zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží a negativní postoje vůči této menšině i ze strany katolické církve.

"Pražské arcibiskupství nepovažuje za rozumné snažit se narušovat oslavy svatého Václava a Dne české státnosti. Protestovat proti věznění členek ruské punkové skupiny Pussy Riot a proti kontroverznímu ruskému zákonu o zákazu propagace homosexuality v den, kdy si ve Staré Boleslavi připomínáme svého národního patrona, je zcela mimo kontext," řekl ČTK mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora. Podle něj je tradičním svatováclavským oslavám každoročně věnována velká pozornost a různé skupiny se tak chtějí dostat do zorného pole médií.

Na Svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi se vedle duchovního programu konají koncerty a tradiční pouťové zábavy. Návštěvnickým rekordem bylo 50.000 účastníků v roce 2009, kdy ji navštívil i papež Benedikt XVI.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 49)