Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kubánští biskupové vyzývají k politickým změnám v zemi

Ze světa / MiH / ČTK / 17. září 2013 13:18
Kubánští biskupové vyzývají k politickým změnám v zemi

Fidel Castro, 1. Máj 2005 v Havaně
Autor: Wikipedia.org / Volker Heuttig / Wikimedia Commons

Havana - Římskokatolická církev na Kubě vyzvala komunistický režim k politickým reformám v zemi, které by měly provázet už zahájené sociální a ekonomické změny. Podle agentury AP tak učinila biskupská konference ve svém prvním pastýřském listu po dvaceti letech, jenž včera zveřejnila.

Dokument vyzývá úřady k politické otevřenosti, která bude zahrnovat "právo na různorodost s respektem k myšlení, ke kreativitě a k hledání pravdy". "Jsme přesvědčeni, že v naší kubánské realitě je nezbytná obnova či aktualizace právního řádu, pokud jde o politický systém. Stejně jako tomu bylo v ekonomických aspektech," uvádí se v pastýřském listu nazvaném Naděje nezklame. Na Kubě je povolena jen komunistická strana, i když členství v ní není podmínkou pro zastávání politické funkce. Vláda neuznává právní status opozičních organizací, které obviňuje, že jsou financovány ze zahraničí a jejich cílem je podkopat revoluci. Biskupská konference vydala naposledy pastýřský list - nazvaný Láska čeká všechny - v roce 1993. Vyvolala jím tehdy kontroverze, neboť dokument obsahoval kritiku režimu.    

Včera zveřejněný pastýřský list podle AP mimo jiné oceňuje reformní program, který prezident Raul Castro zahájil v roce 2010. Provedené změny zahrnují zvýšení drobného soukromého podnikání, legalizaci obchodu s nemovitostmi a s ojetými vozidly, decentralizaci státních podniků a zrušení podmínek pro získání výjezdních víz, které po desítky let znemožňovaly mnohým Kubáncům výjezd do zahraničí. Biskupové ale zároveň upozorňují, že mnohé je ještě třeba změnit. Jako příklad uvádějí nízké platy odborníků a státních zaměstnanců v oborech, jako jsou zdravotnictví a školství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)