Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zájem studentů přesahuje nabídku církevního školství

Domácí zpravodajství / MiH / Proglas.cz/red / 17. září 2013 13:39
Zájem studentů přesahuje nabídku církevního školství

Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína v Hradci Králové. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Lukáš Lánský / Creative Commons

Praha - Na včerejší svátek svaté Ludmily v Česku připadá také Den církevního školství. Katoličtí zřizovatelé provozují v zemi přes 60 vzdělávacích zařízení pro více než 18 tisíc žáků a studentů. Zájem studentů přitom překračuje možnosti nabídky církevního školství.

„Církevní školy jsou otevřené všem a tím je myšleno nejen bez rozdílu vyznání ale i věřícím a nevěřícím. Zároveň je však požadováno od žáků, pedagogů, studentů respekt k tomu, že jdou na křesťanskou či židovskou školu. Samozřejmě jsou do výuky zahrnuty i některé předměty zaměřené na křesťanství, pokud mluvíme o křesťanských školách,“ přiblížil rozdíl mezi církevními a státními školami vedoucí Sekce církevního školství České biskupské konference Martin Čech.
 
Zřizovateli katolických škol jsou podle České biskupské konference diecéze, řády i farnosti, mezi další zřizovatele patří církve sdružené v Ekumenické radě církví – tedy Českobratrská církev a Diakonie Českobratrské církve evangelické, ale i další církve - například Církev bratrská či Jednota bratrská. Existuje i Lauderova škola, kterou zřizuje Židovská obec v Praze. „Zájem studentů překračuje možnosti nabídky církevního školství. Samozřejmě se někdy stane, že v některém regionu je ten zájem menší. Je to velmi výjimečné,“ osvětlil Čech.
 
„Co se týká církevních škol, tak je důležitá i atmosféra. Atmosféra otevřenosti, nízkoprahovosti. K dobré atmosféře přispívají i školní kaplani spirituálové, spirituálky (v případě protestantských škol), kteří dávají prostor k osobnímu rozvoji studentů, žáků i pedagogů, což funguje na dobrovolné bázi,“ uzavřel vymezení církevního školství Čech.

Den církevních škol nepřipadá na 16. září náhodou. Svatá Ludmila, babička a vychovatelka svatého Václava, je totiž patronkou všech křesťanských vychovatelů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)