Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Benedikt XVI. pro La Repubblica: Zneužívání jsem nekryl

Ze světa / juml / ČTK / 24. září 2013 19:59
Benedikt XVI. pro La Repubblica: Zneužívání jsem nekryl

Benedikt XVI.
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Bývalý papež Benedikt XVI. popřel, že by se snažil krýt sexuální zneužívání dětí duchovními římskokatolické církve. Italský list La Repubblica dnes zveřejnil vůbec první přímý komentář, který bývalý papež veřejně pronesl od letošního února, kdy odstoupil z čela katolické církve.

Vyjádření bývalého papeže, jehož občanské jméno je Joseph Ratzinger, obsahuje jedenáctistránkový dopis adresovaný italskému spisovateli Piergiorgiovi Odifreddimu. Ten o problému se zneužíváním dětí, s nímž se římskokatolická církev potýká, napsal knihu, ještě než Benedikt letos 28. února odstoupil.

"Pokud jde o zmiňované zneužívání dětí kněžími, mohu to, jak víte, přijmout jen s hlubokým zděšením. Nikdy jsem se ale nesnažil tyto věci zakrývat," napsal v dopise Ratzinger, který má nyní titul emeritní papež.

Agentura Reuters poznamenala, že je to zřejmě poprvé, co Benedikt odpověděl na obvinění ohledně sexuálního zneužívání sám za sebe, v první osobě. Předtím to byl vždy Vatikán, který tvrdil, že papež učinil mnoho pro to, aby se zneužíváním dětí duchovními skoncoval, a nikdy se je nesnažil zakrývat.

Skupiny obětí Ratzingera obviňují, že v době, kdy byl ještě prefektem Kongregace pro nauku víry a poté i papežem, dělal málo pro to, aby zneužívání dětí duchovními zastavil. Podle nich je potřeba ještě mnohé odhalit o tom, jak se církev v minulosti chovala. Chtějí, aby k odpovědnosti byli voláni i další biskupové, kteří o zneužívání věděli.

Aféra začala v roce 2002 v americkém Bostonu, když se v médiích začaly objevovat zprávy, že případy zneužívání dětí jsou systematicky utajovány a provinilí duchovní jsou přesouváni z jedné farnosti na druhou, místo aby je církev zbavila kněžství a předala civilním úřadům. Na světlo se postupně dostalo velké množství takových případů, a to nejen v USA, ale i v dalších zemích, včetně evropských a jihoamerických. Podobné případy jsou hlášeny i z Austrálie.

Od té doby církve v mnoha zemích přijaly nové směrnice, které upravují přístup ke zneužívání dětí, předcházení novým případům a způsob, jakým se má o takových případech informovat policie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)