Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman nepojede na svatováclavskou pouť, má jiný program

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 26. září 2013 12:02
Zeman nepojede na svatováclavskou pouť, má jiný program

Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Wikimedia Commons

Praha - Prezident Miloš Zeman nebude pokračovat v tradici, kterou v posledních letech nastolil jeho předchůdce Václav Klaus; v sobotu se totiž nezúčastní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí hlavy státu Hana Burianová. Podle ní Zeman na pouť nepojede vzhledem ke svému dlouhodobě dopředu plánovanému soukromému programu. Zemanovi bude v sobotu 69 let, narozeniny oslaví v rodinném kruhu s manželkou a dcerou.

"Do Staré Boleslavi na Národní svatováclavskou pouť jsou zváni všichni včetně prezidenta republiky. Je na něm, zda pozvání přijme," řekl ČTK mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Na pouti tentokrát nebude ani Klaus, který se jí pravidelně účastnil v posledních letech. Podle Klausova webu bude exprezident pracovně v USA.

Zeman letos uctil ostatky svatého Václava v chrámu svatého Víta, když byl v březnu uveden do prezidentského úřadu. V minulosti o tomto patronovi přitom hovořil jako o muži s ohnutou páteří.

V srpnu se Zeman účastnil mše, kterou na vrcholu Sněžky sloužil kardinál Dominik Duka. Konala se v rámci tradiční Vavřinecké poutě na Sněžku.

V září se Zeman opřel do církevních restitucí. Nová povolební Sněmovna by se podle něj měla zabývat církevními restitucemi a případně změnit část zákona o finančním vyrovnání. Vidí to jako "daleko rychlejší a efektivnější řešení" než referendum. Vydávání nemovitostí církvím na rozdíl od finančního vyrovnání podle Zemana zvrátit nelze. Podle generálního sekretáře České biskupské konference (ČBK) Tomáše Holuba může katolická církev jednat s budoucí novou vládou o postavení církví ve společnosti.

Zeman se ještě jako premiér do svatováclavské tradice tvrdě opřel v parlamentu, když se projednávalo zavedení státního svátku na 28. září.

Národní svatováclavská pouť byla obnovena v roce 2003 římskokatolickou církví, zavítal na ni při své návštěvě v roce 2009 nyní už bývalý papež Benedikt XVI. Pouť se koná každoročně u příležitosti svátku sv. Václava v obou staroboleslavských chrámech, v basilice sv. Václava i v poutním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Její hlavní událostí je poutní bohoslužba na Mariánském náměstí, které předsedá pražský arcibiskup.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)