Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Od náhlého úmrtí Jana Pavla I. uplynulo již 35 let

Ze světa / MiH / ČTK / 27. září 2013 10:00

Vatikán - Krátce před dovršením 66 let zemřel náhle v noci z 28. na 29. září 1978 na srdeční infarkt papež Jan Pavel I. Jeho pontifikát vstoupil do historie římskokatolické církve jako jeden z nejkratších - trval pouhých 33 dnů.

Jan Pavel I. byl mimořádně skromný a hluboce věřící muž, do té doby na mezinárodní scéně téměř neznámý. Narodil se jako Albino Luciano v chudé rodině v severoitalské Forno di Canale a po smrti jeho předchůdce Pavla VI. (6. srpna 1978) ho kardinálské kolegium překvapivě zvolilo novým papežem hned první den konkláve. Měl neustále úsměv na rtech, což mu propůjčovalo spíše charisma venkovského kněze než hlavy církve. Rázem si tak získal srdce Římanů, kteří mu hned začali říkat "smějící se papež".

Necelé tři týdny po jeho smrti byl 16. října 1978 jeho nástupcem zvolen krakovský kardinál Karol Wojtyla, který přijal jméno Jan Pavel II. Poprvé po téměř půl tisíciletí se tak stal papežem muž, který nepocházel z Itálie a vůbec poprvé se této cti dostalo Slovanovi. Jeho pontifikát naopak patřil k nejdelším - trval přes 26 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)