Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Historici zřejmě identifikovali část praporce svatého Václava

Domácí zpravodajství / MiH / Novinky.cz / 27. září 2013 10:13
Historici zřejmě identifikovali část praporce svatého Václava

Praha - Historici se domnívají, že na Pražském hradě identifikovali zbytek praporce svatého Václava. Nález by doplnil Václavovu zbroj. Už několik let historici zkoumají meč, drátěnou košili a přilbici svatého Václava, kterého jeho bratr Boleslav nechal zavraždit 28. září roku 935.

"My si myslíme, že ten křížek, který je dnes na praporci svatého Jiří, byl původně na praporci svatého Václava," řekla pro Český rozhlas Radiožurnál kurátorka sbírek Pražského hradu Milena Bravermanová. Praporec svatého Jiří je trvale vystavený v expozici svatovítského pokladu na Pražském hradě, křížek na něm je zhotovený ze železného pletiva a lemovaný zlatem. Podle Bravermanové jsou si nesmírně podobné technologie výroby křížku a kroužkové zbroje, kterou nosil kníže Václav. Textilie původního praporce svatého Václava se však nedochovala.

"Protože funkce svatého Jiří a svatého Václava byla obdobná v pojetí křesťanského bojovníka, tak ten křížek potom byl přemontován na praporec svatého Jiří," domnívá se Bravermanová. Zbroj, přilbice, meč i praporec se staly uctívanými relikviemi po Václavově zavraždění. Historikům se tak nyní podle Bravermanové podařilo shromáždit všechny čtyři relikvie, které se ke svatému Václavovi jakožto světci a patronovi českého národa vážou.

Bližší informace k případu naleznete na www.rozhlas.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)