Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. budou svatořečeni 27. dubna

Ze světa / vlu / ČTK / 30. září 2013 11:50
Papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. budou svatořečeni 27. dubna

Jan Pavel II. a Jan XXIII.
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Bývalí papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. budou svatořečeni příští rok 27. dubna. Oznámil to dnes papež František při setkání s kardinály v Apoštolském paláci. O kanonizaci svých předchůdců rozhodl letos v červenci, když schválil druhý zázrak potřebný pro kanonizaci Jana Pavla II. V případě Jana XXIII. nařídil František kanonizaci i bez potvrzeného druhého zázraku, uvedla agentura AP. Ceremonie se nejspíš zúčastní i bývalý papež Benedikt XVI.

Podle analytiků má společné svatořečení obou mužů za cíl sjednotit církev - Jan Pavel II. měl totiž své příznivce i odpůrce. A stejně je tomu u Jana XXIII. Oba zesnulí papežové jsou považováni za nejoblíbenější a nejvlivnější hlavy katolické církve v novodobých dějinách. Patří i mezi oblíbence současného papeže: u příležitosti výročí smrti Jana Pavla II. se František modlil u hrobek obou mužů.

Charismatický Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, stál v čele církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005. Za pontifikátu polského rodáka se zhroutily komunistické režimy ve východní a střední Evropě.

Jan XXIII., který byl papežem od roku 1958 do své smrti v roce 1963, svolal historický druhý vatikánský koncil, jehož úkolem bylo reagovat na potřeby moderní doby. Podle mluvčího polské biskupské konference Józefa Klocha je dvojité svatořečení zdůrazněním faktu, že Jan Pavel II. navázal na myšlenky, které představil již Jan XXIII.

Původně se hovořilo o tom, že se ceremonie uskuteční letos 8. prosince. Polští duchovní si ale stěžovali, že tak se do Vatikánu po zledovatělých a zasněžených silnicích nebudou moci někteří poutníci dostat. Proto byla pro svatořečení vybrána první neděle po Velikonocích, kdy katolická církev slaví pohyblivý svátek Božího milosrdenství. Právě na tento svátek v roce 2011 byl Jan Pavel II. blahořečen. Stalo se tak na mši, které ve Vatikánu přihlíželo 1,5 milionu poutníků.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi již dříve oznámil, že ke kanonizaci Jana Pavla II. byl vybrán případ zázračného, z lékařského hlediska nevysvětlitelného uzdravení Kostaričanky, kterou podle médií lékaři poslali z nemocnice domů zemřít. Vatikán se zdržel podrobností, nicméně podle španělského listu La Razon se Floribeth Moraová, trpící těžkým poškozením mozkových tepen, zázračně uzdravila díky modlitbám své rodiny k zesnulému papeži 1. května 2011, tedy v den, kdy byl Jan Pavel II. blahořečen.

Vatikán dnes rovněž oznámil, že se slavnostní dubnové ceremonie nejspíš zúčastní i bývalý papež Benedikt XVI. Půjde tak o ojedinělou událost, kdy budou dva žijící papežové vzdávat hold svým dvěma předchůdcům.

Benedikt XVI., který má titul emeritní papež, rezignoval letos 28. února. Učinil tak jako první hlava katolické církve po mnoha staletích. Nejdříve žil v letní papežské rezidenci Castel Gandolfo nedaleko Říma, poté se přesunul do kláštera Mater Ecclesiae ve vatikánských zahradách. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)