Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Spor o budoucí orientaci Ukrajiny ovládá i pravoslavnou církev

Ze světa / juml / ČTK / 4. října 2013 17:46
Spor o budoucí orientaci Ukrajiny ovládá i pravoslavnou církev

Ilustrační foto: ikona „Narození Krista“ od Andreje Rubleva z roku 1405
Autor: Wikipedia.org

Kyjev - Politické dilema budoucího směřování Ukrajiny, jejíž vedení balancuje mezi spoluprací s Bruselem a Moskvou, rozděluje i špičky ukrajinské pravoslavné církve. Zatímco kyjevský pravoslavný patriarchát se hlásí ke sblížení země s Evropskou unií, duchovní na východě země varují před "militantní propagandou pohlavních zvráceností," kterou prý integrace s EU přinese.

Vstřícnost k užšímu spojení s Evropou obsahuje výzva, kterou koncem září v Kyjevě podepsali vedoucí představitelé hlavních ukrajinských církví. Podpis dohody o asociaci Ukrajiny s EU, k němuž má dojít v listopadu v Litvě, podpořilo vedení ukrajinské pravoslavné církve a řeckých katolíků i komunita ukrajinských muslimů a židů.

V dokumentu se praví, že "Ukrajina je od dávných dob součástí evropského civilizačního prostoru" a budoucnost země spočívá v "nezávislé existenci v rámci společenství svobodných evropských národů".

Na východě země, osídleném ve velké většině ruskojazyčným obyvatelstvem, ale podle místních médií velké nadšení nepanuje. List Kommersant-Ukrajina dnes informoval o poselství 200 mnichů svatouspenského kláštera v Doněcké oblasti, kteří se proti integraci s Evropou ostře staví.

Podpis asociační dohody podle mnichů povede k šíření "militantní propagandy pohlavních zvráceností" a těžce poškodí výchovu mladé generace. Místo svazků s EU by podle doněckých duchovních měla Ukrajina "budovat svůj veřejný život v nerozborné bratrské jednotě s ruským a běloruským národem".

Stejného názoru je i Moskva, která ukrajinské vedení od posílení svazků s Evropou odrazuje a hrozí negativními dopady na vzájemný obchod. Ruské vedení Kyjevu nabízí vlastní integrační projekt, který by ukrajinskou ekonomiku propojil s ruskou, běloruskou a kazašskou.

Ukrajina, která si od sblížení s EU slibuje nový prostor pro uplatnění své produkce, má na zachování bohatých obchodních styků s Ruskem zájem. Ruské integrační návrhy ale odmítá. Prezident Viktor Janukovyč se podle kyjevského tisku snaží nalézt kompromis, který by otevřel nové ekonomické možnosti na západě, aniž by poškodil obchodní výměnu s Ruskem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)