Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež telefonicky hovořil se zakladatelem hnutí Slow Food

Ze světa / vlu / ČTK/red / 5. října 2013 13:13
Papež telefonicky hovořil se zakladatelem hnutí Slow Food

Hnutí Slow Food založil v roce 1986 italský novinář a gastronom Carlo Petrini jako odezvu na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonald přímo na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě.
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Papež František v minulých dnech hovořil telefonicky s italským stoupencem kvalitního stravování a podnikatelem Carlem Petrinim, zakladatelem celosvětového hnutí Slow Food. Oznámil to dnes Vatikán v tiskovém prohlášení. Hlava římskokatolické církve ocenila aktivity lokálních zemědělských komunit a pochválila drobné farmáře za jejich péči o zdravou výživu s využitím tradičních místních surovin.

Italský novinář a gastronom Petrini založil hnutí Slow Food v roce 1986 jako reakci na vzmáhající se kulturu chvatného a špatně připraveného jídla, které lidé ve fast foodech hltají ve shonu. Dnes se k hnutí hlásí přes 100.000 lidí po celém světě, kteří mají zájem na zachování kvalitní regionální stravy. Slow Food dokázal od svého zrodu zachránit před nenávratným zánikem jen v Itálii dvě stovky lokálních potravinářských produktů a desítky dalších jinde ve světě.

Papež ve dvacetiminutovém rozhovoru hovořil o svých sympatiích k myšlenkám hnutí. Zdůraznil, že venkovské komunity a sdružení lokálních výrobců jsou důležitá pro osud celé Země. "Práce těchto lidí je výjimečná, peníze by neměly stát na prvním místě," poznamenal František a doplnil: "Moje babička mi říkavala, když umřeš, tvůj rubáš nemá kapsy na peníze."

Petrini v rozhovoru s novináři papežovo stanovisko velmi přivítal. "Skutečnost, že nejvyšší autorita katolické církve vyjádřila svůj zájem a porozumění, je velmi významná. Je dokladem, že místní komunity sehrávají zásadní roli," řekl Petrini, jehož hnutí má stoupence ve 150 zemích.

"Od svého mladí jsem agnostikem, ale absence náboženského rozměru mě nezastavila od sdílení zkušeností a obtíží s muži a ženami víry. Nemám schopnosti či znalosti otevřít hluboký a učený dialog o otázkách víry, ale vím, že pokud chce lidstvo uniknout z pouště pojmů, které tuto otázku obklopují, lidé kteří vědí jak spolu hovořit, jako papež František, v něm budou mít velký význam," napsal Petrini v prohlášení zveřejněném na webu Slowfood.com.

Nejvýznamnější pro činnost Slow Food je zřejmě sdružení Terra madre, tedy Matka Země. Jeho členem je řada výrobních komunit v oblasti potravinářství z celého světa. Terra madre bojuje proti uniformitě chuti a za obranu gastronomie, která přihlíží k životnímu prostředí a zachovává místní tradice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)