Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Graubner: Je špatné podpořit svým hlasem ty, kteří propagují nenávist

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 6. října 2013 16:23
Graubner: Je špatné podpořit svým hlasem ty, kteří propagují nenávist

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner
Autor: Vít Luštinec / Christnet.eu

Olomouc - Arcibiskup Jan Graubner vydal pastýřský list k předčasným parlamentním volbám do poslanecké sněmovny, ve kterém se obrací na věřící olomoucké diecéze a vyzývá je, aby využili svého volebního práva. Dopis se četl dnes v závěru bohoslužeb na území celé arcidecéze. Graubner v textu mimo jiné varuje varuje před populismem a třídní, rasovou či náboženskou nenávistí.

"Blíží se důležité parlamentní volby, a proto vám jako váš pastýř chci připomenout, že katolíci mají morální povinnost šířit společné dobro využitím svého volebního práva. Zodpovědnost za stát nemají jen veřejní činitelé, ale všichni občané. Na každém z nás záleží, komu dáme svůj hlas, koho pověříme, aby jednal naším jménem v parlamentu," upozorňuje v úvodu listu moravský metropolita. Graubner dále vyzývá, aby si věřící všímali především postoje politiků k zásadním morálním otázkám: “Nikdo není dokonalý, proto od politiků žádejme pře­devším správný postoj k ochraně základních lidských práv a hodnot.“

Podle arcibiskupa patří mezi body programu, na které by se podle něj měli voliči soustředit, podpora zdravé rodiny, základní právo na život od početí až po přirozenou smrt. “Lidská práva nerespektuje ten, kdo je přizná jen někomu, kdo upřednostní dospělé na úkor dětí či bohaté na úkor chudobných,” doplňuje.

Za špatné označuje arcibiskup Graubner hlasy pro ty strany, které propagují třídní, rasovou či náboženskou nenávist. „Stát má sloužit všem občanům a má pomáhat k jejich pokojnému soužití. Proto je špatné podpořit svým hlasem ty, kteří propagují nenávist – ať už třídní, rasovou či náboženskou.” A vymezuje se i vůči těm, kteří za volební témat považují majetkové vyrovnání státu s církvemi: “Ně­kteří si v této kampani berou za volební téma boj proti církvi pod záminkou restitucí, které stejně nejde měnit ani zákonem ani referendem,“ dodává pak a vysvětluje: „Dvacet let chyběla politická vůle k dohodě. Nakonec jsme přijali návrh vlády. Ti, kteří žádnou dohodu nechtěli, dnes křičí.“

Podle místopředsedy České biskupské konference je důležitý každý hlas. “Konečné rozhodnutí při volbách udělá každý sám. Tam, kde máte pochybnosti, kde se vám nikdo nezdá ideální, volte menší zlo a svůj hlas dejte tomu, kdo je ideálu nejblíž, kde máte alespoň naději, že se váš kandidát bude stavět za hodnoty blízké křesťanství nebo se bude snažit alespoň zmenšit negativní dopad zákonů prosazených většinou. Nehleďte na to, jestli má šanci uspět.”

Volby do Poslanecké sněmovny PČR se budou konat 25. a 26. října 2013. Do souboje o 200 poslaneckých mandátů se přihlásilo 23 volebních stran a hnutí, na jejichž listinách je celkem 5 923 kandidátů.

Celé znění pastýřského listu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)