Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Národní galerie dosud obdržela čtyři žádosti o vydání majetku

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 7. října 2013 15:43
Národní galerie dosud obdržela čtyři žádosti o vydání majetku

Palác Kinských v Praze, jedno ze sídel Národní galerie
Autor: Wikipedia.org / W. Rebel / Creative Commons

Praha - Národní galerie (NG) v Praze eviduje dosud v rámci vyrovnání státu s církvemi žádosti od čtyř subjektů o vydání majetku. Všechno jsou movité památky, mezi žádostmi není žádná, která by se týkala nemovitosti. Podrobnosti plánuje NG zveřejnit na čtvrteční tiskové konferenci. 

Podle informací ČTK se tedy zatím žádosti netýkají ani Šternberského paláce na Hradčanech, jednoho ze sídel sbírek NG. Bývalý ředitel NG Vladimír Rösel na takovou možnost upozorňoval ve své koncepci. O vydání Šternberského paláce se uvažovalo i při restitucích v 90. letech. Budova patrně dříve patřila jednomu z řeholních řádů. Církve a náboženské společnosti mohou žádosti o vydání majetku podávat do konce letošního roku. Povinné instituce, k nimž patří NG, pak mají půl roku od obdržení žádosti na vyjádření, zda s vydáním souhlasí, či nikoli. V případě čtyř žádostí týkající se NG zatím tato lhůta neuplynula. 

Již dříve se uvádělo jako pravděpodobné, že církevní řády požádají o vydání některých uměleckých děl, která jsou dnes součástí státních sbírek. I dnes ale už jsou v expozicích díla, která jsou majetkem církve, jsou ale do NG dlouhodobě zapůjčena. NG kvůli tomu například odložila plánované stěhování gotického umění z Anežského kláštera na Hrad, kde zamýšlela vybudovat novou stálou expozici těchto děl v Salmovském paláci. Chce počkat na dobu, kdy bude definitivně znát rozsah restitucí. 

Z děl, která dnes spravuje NG, se spekuluje například o stěžejním díle Mistra vyšebrodského oltáře, devíti deskových maleb z poloviny 14. století. Cisterciáci z Vyššího Brodu, kteří se o ně již dříve neúspěšně soudili, ale uvažovali, že by dílo nechali v NG jako zmíněnou dlouhodobou zápůjčku - chtějí, aby stát uznal, že patří jim. Zda o oltář požádali, není ale zřejmé. 

Pravděpodobně nejvýznamnější položkou v oblasti kulturního dědictví, které se restituce bude týkat, je kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Již v červnu o něj požádalo brněnské biskupství. Církev podle svých dřívějších vyjádření plánuje ponechat tento poutní areál otevřený pro turisty. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)