Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ANO k majetkovému vyrovnání s církvemi: Souhlasíme, zákon nezpochybňujeme a nechceme revidovat

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 7. října 2013 20:37
ANO k majetkovému vyrovnání s církvemi: Souhlasíme, zákon nezpochybňujeme a nechceme revidovat

První místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová
Autor: Anobudelip.cz

Praha - Lídr pro Vysočinu a první místopředsedkyně politického hnutí ANO Věra Jourová pro magazín Christnet.cz včera uvedla, že hnutí souhlasí se současnou podobou zákona o majetkovém vyrovnání mezi státem, církvemi a náboženskými společnostmi a slíbila, že v budoucnu nepodpoří návrhy které by znamenaly výraznou změnu tohoto zákona.

“Především v zájmu právní jistoty, což je jeden z klíčových principů, na kterých má být založen právní stát, o který usilujeme,” uvedla Jourová jako hlavní důvod, proč by změny nepodpořila. S návrhy které by měli změnit současnou podobu zákona chtějí po volbách přijít KSČM a ČSSD. Komunisté by rádi uspořádali k této otázce referendum, ČSSD by raději výrazně snížila finanční kompenzace formou nového zákona.

Na otázku, zda hnutí ANO souhlasí se současnou podobou zákona, Jourová řekla: “Souhlasíme, zákon nezpochybňujeme a nechceme revidovat, ostatně je "posvěcen" i Ústavním soudem. Spoléháme však na nestrannou a profesionální rozhodovací činnost soudů ve sporných případech.”

Jeden z dalších lídrů hnutí Martin Stropnický ovšem dříve naznačil, že s církvemi bude chtít o výši finanční náhrady jednat: "Budu se snažit vyjednávat s církvemi, jestli si uvědomují, že jim výše toho odškodného škodí, a já se domnívám, že tomu tak je," řekl na začátku října v diskusi Českého rozhlasu na toto téma. Dodal, že církev by měla být asketická.

Církve hráli a hrají důležitou roli ve společnosti, odpověděla Jourová na dotaz, jak vnímá hnutí úlohu církví ve společnosti a doplnila: “Poskytují "duchovní službu" té části společnosti, která ji chce využít, doplňují, resp. vyplňují určité mezery, které stát nedokáže zaplnit v oblasti sociální, výchovy a kultury v širokém slova smyslu.”

Politické hnutí založil v roce 2012 jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš. Podle předvolebního průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi by pro něj hlasovalo 13 procent voličů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)