Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Palác německého "biskupa luxusu" je mnohem dražší, než se myslelo

Ze světa / vlu / ČTK / 8. října 2013 12:24
Palác německého

Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Berlín / Aktualizováno - Biskupství v německém Limburgu přiznalo, že náklady na honosnou rezidenci biskupa Franze-Petera Tebartze-van Elsta se vyšplhaly na 31 milionů eur (790 milionů Kč). Odhadovaly se přitom na částku třikrát nižší. Vatikán už proto minulý měsíc kvůli ní vyslal na západ Německa inspekci, která měla prověřit zvěsti, že duchovní v rozporu s hlásáním papeže Františka o "církvi chudých" nadužívá luxusu. V Německu se začaly ozývat hlasy požadující odchod kontroverzního biskupa.

Biskupský komplex v Limburgu měl původně stát pět až šest milionů eur (127 až 153 milionů Kč). Německý tisk však spekuloval, že reálné náklady mohly dosáhnout asi deseti milionů eur, kvůli čemuž Tebartze-van Elsta překřtil na "biskupa luxusu". Ten po zářijové inspekci - oficiálně "bratrské návštěvě" - kardinála Giovanniho Lajola přislíbil, že zveřejní skutečnou výši výdajů na své sídlo.

Uvedená suma šokovala i členy rady, která dohlíží na finance biskupství a cítí se Tebartzem-van Elstem oklamána. "Limburský biskup nás udržoval v nevědomosti," uvedli členové grémia v prohlášení, jehož zveřejnění se diecéze podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung snažila zabránit. Reakce Vatikánu zatím není známa.

Podle biskupství rezidenci prodražily vyšší náklady na sanaci a rekonstrukci historické budovy, než se plánovalo. Podle tisku však cenu "vyšroubovala" nahoru hlavně speciální přání biskupa, který má v diecézním centru i vlastní třípokojový byt a soukromou kapli. Také podle některých farníků je stavba příliš okázalá.

Ve světle nových skutečností dnes biskupa Tebartze-van Elsta vyzvali k rezignaci například teolog z univerzity v Münsteru Thomas Schüller nebo takzvaný Hofheimský kruh, který sdružuje nespokojené farnosti. "Způsobí to obrovské škody, nejen v limburském biskupství. Poznamená to katolickou církev v celém Německu. Je to skandál a nemůže skončit bez důsledků," prohlásil Schüller.

Důvěru v Tebartze-van Elsta ztratila rovněž kněžská rada biskupství. "Teď je na Římu a německých biskupech, aby to vyřešili," uvedl mluvčí rady Reinhold Kalteier. Mluvčí Německé biskupské konference Matthias Kopp už také oznámil, že předraženou stavbu a její financování prověří komise biskupské konference.

Jakým způsobem limburská diecéze nákladný projekt financovala, zatím nezveřejnilo. Podle serveru Spiegel Online zůstává také nejasné, zda při financování nedošlo k porušení církevního práva, neboť některé investice podléhaly schválení Vatikánem.

Biskup Tebartz-van Elst chce podle agentury DPA vyčkat na závěry šetření komise a k výzvám k odstoupení se nechce vyjadřovat. Kritice čelí už delší dobu kvůli údajně příliš autoritativnímu stylu vedení diecéze a rozhazování peněz. Kromě toho biskupa vyšetřuje hamburské státní zastupitelství kvůli podezření z křivé výpovědi v souvislosti s případem luxusního letu do Indie. Od jeho nástupu do funkce v roce 2008 do konce loňského roku už opustilo řady katolické církve v limburském biskupství zhruba 25.000 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)