Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Odvolaný slovenský arcibiskup Bezák odchází do kláštera v Itálii

Ze světa / juml / ČTK / 11. října 2013 18:14
Odvolaný slovenský arcibiskup Bezák odchází do kláštera v Itálii

Arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Facebook.com

Bratislava - Odvolaný slovenský arcibiskup Róbert Bezák odchází na rok do Itálie, kde bude působit v klášteře. Poté uvažuje o tom, že by se přesunul do Británie, uvedl slovenský deník Sme. Jak dnes Bezák prohlásil při přebírání čestného občanství v Prievidzi, ze Slovenska se mu neodchází lehce. Stále navíc doufá, že by mu mohl nějakou pozici nabídnout Vatikán. O odvolání oblíbeného duchovního z funkce rozhodl nyní již bývalý papež Benedikt XVI.

Charismatický duchovní, který byl označován za výjimku mezi konzervativními představiteli církve na Slovensku, v Prievidzi neupřesnil, kde by měl v Itálii působit. Podle agentury SITA by to mělo být v Busollengu nedaleko Verony, kde se nachází klášter redemptoristů - katolické řeholní kongregace, jejímž je Bezák členem.

"Trochu žiji i tím, co život nabízí. Spíše tak trochu i očekávám, že i z druhé strany přijde nějaká odezva, jakým způsobem se má ten můj život vyvíjet. Stále bych čekal nějaký mandát od těch, kterým též patřím, tedy od Vatikánu," uvedl Bezák.

Svůj odchod ze Slovenska vnímá bývalý arcibiskup těžce. "Uvědomil jsem si, že čas se krátí a pro mě už to není odchod nějakého mladého studenta. Líbilo se mi, když jsem se před dvaceti lety jel podívat, jak vypadá svět, ale já už vím, jak vypadá. Měl bych začít zase od začátku, ale zdá se mi, že v tom mém věku už to není nutné," nechal se slyšet třiapadesátiletý duchovní. O návratu na Slovensko ale prý stále uvažuje. "Pro mě je Slovensko místem, které patří do mého života. Jsem Slovák," uzavřel.

Bezák přišel o vysokou církevní funkci loni v červenci po vizitaci z Vatikánu. Církev mu údajně vyčítala homosexuální kněze v jeho okolí. Vadilo jí také to, že často kritizoval poměry uvnitř církve i svého kontroverzního předchůdce v úřadu arcibiskupa Jána Sokola, jenž v minulosti čelil kritice za údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností nebo za některé finanční transakce. Vatikán prý také nelibě nesl to, že Bezák často nosil civilní oblečení; prý tím znevážil církevní oděv. Sesazení oblíbeného duchovního přijali slovenští věřící s nevůlí a zorganizovali několik demonstrací.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)