Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČSSD již nechce referendum o restitucích, bude však prosazovat nižší kompenzace

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 15. října 2013 14:27
ČSSD již nechce referendum o restitucích, bude však prosazovat nižší kompenzace

ČSSD logo
Autor: cssd.cz

Praha - Sociální demokracie již nechce referendum k majetkovému vyrovnání mezi státem a církvemi, které dříve zvažovala. Pokud by byla v nové vládě, chce s církvemi jednat o snížení vyjednané finanční náhrady za nevydaný majetek. Tu předchozí vláda stanovila na 59 miliard korun. Novinářům to dnes řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. 

Všelidové hlasování prosazuje KSČM. "Referendum nepomůže systémově řešit tuto otázku. Navíc by to byla zbytečná investice," uvedl Zaorálek. ČSSD podle něj zajímá současná částka kompenzací, která navíc má být navýšena o inflaci. V současné ekonomické situaci země je podle Zaorálka nepřijatelně vysoká; s církvemi by podle Zaorálka měl jednat vyjednávací tým složený z budoucích ministrů kultury, financí a zahraničí. 

Před volbami je ČSSD je považována za favorita. V té souvislosti opět hovoří o možnosti daňových asignací pro věřící. Loni sociální demokraté zmiňovali daňově neutrální asignace či církevní daň, přičemž částku odváděnou církvi by poplatník mohl odečíst od vypočtené daně. 

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nedávno uvedl, že cílem jednání s církvemi by mělo být snížení dopadu na rozpočet, přísnější kontrola vydávaného majetku a zajištění toho, aby se nevydávaly nemovitosti, o něž církve přišly před 25. únorem 1948. Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub uvedl, že katolická církev je připravena jednat se státem o smysluplné roli církve ve společnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 76)