Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Myslivci vzdají již popatnácté na Svatém Hostýně hold svému patronovi

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 17. října 2013 17:46
Myslivci vzdají již popatnácté na Svatém Hostýně hold svému patronovi

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně
Autor: Wikipedia.org / Jitka Erbenová / Creative Commons

Svatý Hostýn (Kroměřížsko) - Myslivci a lesníci zamíří v sobotu po roční přestávce na Svatý Hostýn na Kroměřížsku, aby se zúčastnili oblíbené svatohubertské pouti. Na tomto mariánském poutním místě se uskuteční už popatnácté. Myslivecká pouť patří na Hostýně tradičně k těm vůbec nejnavštěvovanějším. Kromě duchovního rozměru je i přehlídkou a oslavou myslivosti. Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu. 

Svatohubertskou pouť zahájí v 9.15 hod tradičně vystoupení trubačů OMS Přerov a jejich hostů, kteří předvedou loveckou hudbu a signály. Poté se průvod účastníků přesune k obrázku svatého Huberta. Myslivci patrona poprosí o přízeň při svých aktivitách a poděkují mu za uplynulý lovecký rok. K obrázku vždy pokládají Hubertův symbol, hlavu jelena. V 10.15 hod bude následovat bohoslužba za zemřelé i žijící myslivce, kterou bude sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner. 

Svatý Hubert žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla údajně velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)