Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcidiecézní muzeum v Olomouci vylepšuje své služby pro nevidomé

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 19. října 2013 16:11
Arcidiecézní muzeum v Olomouci vylepšuje své služby pro nevidomé

Pohled z nejvyšší věže katedrály sv. Václava na areál Arcidiecézního muzea v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Johansen / Creative Commons

Olomouc - Arcidiecézní muzeum v Olomouci umožní poznávat exponáty i nevidomým. Svou stálou expozici doplnilo o speciální část, ve které budou moci návštěvníci poznávat repliky vybraných uměleckých skvostů hmatem. Mezi exponáty nechybějí odlitky reliéfů z románského Zdíkova paláce nebo gotické Šternberské madony. Expozice bude otevřena od úterka, řekl ČTK mluvčí muzea Petr Bielesz. 

Podle historičky umění Martiny Potůčkové muzeum navazuje na úspěšnou loňskou výstavu Doteky Olomouckého hradu, která nejen nevidomé návštěvníky seznamovala s příběhem někdejšího sídla moravských Přemyslovců a přilehlého církevního okrsku. "Stálá hmatová expozice v prostoru bočního schodiště v prvním patře Arcidiecézního muzea vychází ze stejného záměru, tedy zprostředkovat umělecký a kulturní prožitek při poznávání historie Dómského návrší a některých významných artefaktů ze stálé expozice," uvedla Potůčková. 

Pro zájemce bude připraveno šest hmatových exponátů. Většina z nich jsou sádrové odlitky, dvě kopie ale muzeum nechalo vyhotovit z autentických materiálů. Jde o románské terakotové dlaždice s gryfem a pergamenové listiny se dvěma voskovými pečetěmi olomoucké kapituly. Lidé si budou moci osahat také odlitek fragmentu se zobrazením Tří králů pocházející z 12. století, odlitek Šternberské madony ze 14. století, ale i model románského sdruženého okna Zdíkova biskupského paláce a model pozdně gotického okna dómské křížové chodby. 

Expozice bude určena nejen nevidomým a slabozrakým návštěvníkům, ale i ostatním. Muzeum zapůjčí lidem pásky na oči, se kterými si budou moci vyzkoušet, jak své okolí vnímají lidé se zrakovým handicapem. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)