Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Maďarsku blahořečili řeholníka popraveného za komunismu

Ze světa / vlu / ČTK / 20. října 2013 9:49
V Maďarsku blahořečili řeholníka popraveného za komunismu

Blahořečený salesiánský mnich István Sándor
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Budapešť - Tisíce lidí se v sobotu v Budapešti zúčastnilo obřadu blahořečení salesiánského řeholníka Istvána Sándora, kterého před 60 lety popravil komunistický režim v Maďarsku. Informovala o tom agentura AP. Sándor byl členem salesiánské řeholní společnosti, která si říká Salesiáni Dona Boska. Katolická církev ho považuje za mučedníka.

Sándor, který se vyučil tiskařem, se k salesiánům přidal po druhé světové válce. Měl na starosti řádovou tiskárnu a věnoval se výchovné činnosti. V ní pokračoval i poté, co byla většina náboženských řádů v Maďarsku v roce 1950 rozpuštěna. Sándor přes doporučení svých nadřízených zůstal v zemi, získal falešné doklady a práci v chemičce. Tajná policie jej ale objevila a v červenci 1952 zatkla.

Soud v komunistickém Maďarsku Sándora v politickém procesu shledal vinným z vlastizrady a spiknutí proti státu. V obžalovacím spisu stálo, že řeholník chtěl spolu s jinými lidmi svrhnout komunistický režim a doufal ve vítězství Spojených států v nové válce. Duchovního odsoudil k trestu smrti, který byl vykonán v červnu 1953 pověšením.

"Oslavujeme v něm hrdinu, který byl věrný svému poslání salesiánského bratra, dokonce i za cenu života," uvedl podle agentury AP maďarský kardinál a ostřihomsko-budapešťský arcibiskup Péter Erdö během mše na náměstí před budapešťskou svatoštěpánskou bazilikou.

Blahořečení je v římskokatolické církvi nezbytným krokem před svatořečením, tedy prohlášením za svatého.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)