Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Karmelitánském nakladatelství vyšel oficiální český překlad nové papežské encykliky Lumen fidei

Ze světa / MiH / ČBK / 20. října 2013 15:26
V Karmelitánském nakladatelství vyšel oficiální český překlad nové papežské encykliky Lumen fidei

Ilustrační foto z minulých let: Papež František a Benedikt XVI.
Autor: Youtube.com

Vatikán - Ve čtvrtek vyšel oficiální český překlad nové papežské encykliky Lumen fidei (Světlo víry). V závěru Roku víry ji vydává Karmelitánské nakladatelství.

Jak již dříve prohlásil papež František, tato encyklika je text napsaný „čtyřručně“. Z větší části ji připravil emeritní papež Benedikt XVI., který ji po své abdikaci předal k dokončení svému nástupci. Ten Benediktův koncept přijal, text doplnil a upravil. „Vznik encykliky je obdivuhodným projevem spolupráce a především vzájemné úcty a pokory obou papežů, kteří jsou v mnohém ohledu tak rozdílní,“ říká k tomu šéfredaktorka Karmelitánského nakladatelství Kateřina Lachmanová.

Encyklika o víře je završením řady encyklik Benedikta XVI. věnovaných božským ctnostem, tedy lásce (Deus caritas est, „Bůh je láska“) a naději (Spe salvi, „V naději jsme spaseni“). Zároveň čtenáře uvádí do magisteria papeže Františka, jak dosvědčil během oficiální prezentace encykliky ve Vatikánu arcibiskup Rino Fisichella: „Je třeba bez váhání říci, že ačkoliv Lumen fidei přebírá některé intuice a body obsahu, jež byly vlastní magisteriu Benedikta XVI., jedná se plně o text papeže Františka. Nacházíme zde jeho styl… Bezprostřednost použitých výrazů, bohatství obrazů, o nichž se zmiňuje, a osobitost některých citací dávných i moderních autorů činí z tohoto textu opravdový úvod k Františkovu magisteriu.“

Víra je podle tohoto textu především vztah, proto je nezbytné vnímat její hluboký existenciální rozměr, neodlučně spjatý s láskou, ale i s radostí. „Víra nás otevírá lásce, která pochází od Boha a přetváří tak náš pohled na věci, neboť láska nese s sebou světlo. Láska je autentická tehdy, když nás pojí s pravdou a sama pravda nás k sobě přitahuje silou lásky. Tento objev lásky, která je pramenem poznání, je jedním z nejkrásnějších důrazů této encykliky,“ popsal některá témata prefekt kongregace pro nauku víry Gerhard Müller. Víra není podle encykliky pouze osobní záležitostí. Má blahodárný vliv i na mezilidské vztahy, rodinou počínajíc, politikou pokračujíc a mezinárodními vztahy konče.

„Encyklika Lumen fidei je nabídkou k upevnění křesťanské víry. Osvětluje její základy a povzbuzuje k radikálnímu životu podle evangelia,“ uzavírá odpovědný redaktor Pavel Mareš. Knihu vydává Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, má 64 stran a stojí 69 Kč. K dostání je v celé síti knihkupectví Karmelitánského nakladatelství (www.kna.cz/prodejny/) a v e-shopu www.ikarmel.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)