Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zástupci církví varují před narůstajícím extremismem v Česku

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 21. října 2013 12:55
Zástupci církví varují před narůstajícím extremismem v Česku

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Zástupci několika církví a církevních společností varují před narůstajícím extremismem v Česku. Žádají veřejnost, aby nepodporovala ty, kteří nabízí jako řešení problémů soužití majoritní společnosti s Romy opatření mající základ v rasismu nebo nacionalismu. "Nepodporujte ty, kteří takové jednání nabízejí, ať už otevřeně či skrytě," uvedli pět dnů před volbami do Sněmovny předsedové České biskupské konference a Ekumenické rady církví Dominik Duka a Joel Ruml a vrchní zemský a pražský rabín Efraim Sidon.

Podle nich se letos pod záminkou upozornění na problémy mezi většinovou společností a Romy uskutečnila řada demonstrací, které se poté zvrhly v násilné potyčky. Tvrdí, že dříve se podobných akcí účastnili téměř bez výjimky jen extremisté a jejich sympatizanti, letos se k nim ale přidal i nemalý počet občanů, kteří přívrženci extremistů jinak nejsou.

"V této souvislosti je velmi nebezpečné, že se rasistické tendence legitimizují jako součást seriózní politické argumentace," napsali signatáři prohlášení.

Připouští, že problémy v soužití společnosti jsou, nevyřeší je podle nich ale násilí, nacionalismus a rasismus. "Z historické zkušenosti víme, že populismus doprovázený nenávistnými projevy rasismu a xenofobie vede k tragédiím, které dříve či později zasáhnou celou společnost," doplnili zástupci církví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)