Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel v Jaroměři obdržel relikvii Jana Pavla II.

Domácí zpravodajství / MiH / Bihk.cz / 21. října 2013 15:06
Kostel v Jaroměři obdržel relikvii Jana Pavla II.

Kostel sv. Mikuláše v Jaroměři
Autor: Wikipedia.org / Karelj / Creative Commons

Jaroměř (Náchodsko) - Chrám sv. Mikuláše v Jaroměři získal ampulku s krví Jana Pavla II. Ta bude v kostele slavnostně uložena biskupem Janem Vokálem následující neděli v 16.00 hod.

Osobnost Jana Pavla II. (1920 – 2005) se těší mimořádné úctě po celém světě. Také P. Jerzy Stanislaw Zięba je velkým ctitelem tohoto papeže a úctu k němu se snaží rozvíjet i ve své jaroměřické farnosti. Nyní pro ni získal jeho ostatky. V kostele sv. Mikuláše je slavnostně uloží královéhradecký biskup Jan Vokál.

P. Zięba o relikvii poprosil kardinála Stanisława Dziwisze, krakovského arcibiskupa a někdejšího osobního sekretáře Jana Pavla II. Arcibiskup Dziwisz žádosti vyhověl do Jaroměře poslal kapku krve bl. Jana Pavla II. Ostatek bude uložen v zasklené skříňce ve tvaru gotického okna. Umělecky ztvárněný relikviář zhotovili místní řemeslníci.

Zisk relikvie pro kostel sv. Mikuláše není prvním podnikem pro pěstování úcty k Janu Pavlu II. Už v květnu 2007 byly na průčelí budovy děkanství zabudovány nové hrací hodiny s oblíbenou mariánskou melodií zesnulého polského papeže. V roce 2008 v Jaroměři také požehnal pomocný biskup Josef Kajnek sochu Jana Pavla II. v životní velikosti. Z lipového dřeva ji vytvořil místní akademický sochař Petr Novák. Byla to jedna z prvních soch tohoto papeže v České republice.

Slavnostní uložení relikvie bude pro jaroměřskou farnost vyvrcholením Roku víry. Po biskupa Jana Vokála má slavnost zvláštní význam i proto, že právě Jan Pavel II. ho před 24 lety vysvětil na kněze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)