Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman: Církev vznesla požadavky v rozporu s dohodou s Klausem - Aktualizováno

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 24. října 2013 14:07
Zeman: Církev vznesla požadavky v rozporu s dohodou s Klausem - Aktualizováno

Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Wikimedia Commons

Most/Praha - Církev vznesla v rozporu s dohodou s exprezidentem Václavem Klausem některé neoprávněné požadavky na vrácení objektů v areálu Hradu, prohlásil dnes prezident Miloš Zeman. Dodal, že ho to překvapilo, protože kardinál Dominik Duka ho před 14 dny prý ujistil, že dohoda s Klausem platí. Konkrétní Zeman nebyl. Duka na to reagoval, že dohodu s Klausem neporušil.

Zeman tak komentoval situaci poté, co ministr vnitra Martin Pecina navrhl zákonným opatřením vyjmout celý areál Pražského hradu z církevních restitucí, a to kvůli církevním nárokům na některé nemovitosti a také kvůli zajištění bezpečnosti Hradu. Premiér Jiří Rusnok ve středu řekl, že zákonné opatření nenavrhne; případ podle něj může řešit až nová Poslanecká sněmovna.

Duka po pondělní schůzce s Rusnokem uvedl, že na způsobu vypořádání nároků v areálu Hradu se dohodl jak s Klausem, tak se Zemanem. Zemanovo dnešní vyjádření odmítl kardinál komentovat s tím, že může jít o "šum" a prezidentovy výroky nemusely být přesně pochopeny.

"S panem kardinálem jsem nemluvil tento týden. Už proto, že jsem byl na návštěvě na Ukrajině. Ale tuším, že jsem s ním mluvil přibližně před 14 dny. Pan kardinál mě ujistil, že platí dohoda, kterou uzavřel s předchozím prezidentem Václavem Klausem. Byl jsem proto velmi překvapen, když pražská kapitula v rozporu s touto dohodou vznesla některé, dle mého názoru neoprávněné požadavky," prohlásil dnes Zeman na tiskové konferenci během návštěvy Mostu.

"Dohoda s panem prezidentem Klausem platí," řekl dnes Duka ČTK na setkání českých, moravských a slovenských arcibiskupů a biskupů ve Vranově u Brna Duka. Připomněl, že jde o výměnu objektů mezi církví a správou Pražského hradu. Věc více nekomentoval.

Pražské arcibiskupství ve středu uvedlo, že předběžně bylo dohodnuto, že by měla Metropolitní kapitula do budoucna vlastnit budovy, které dnes užívá. Jedná se o budovu č.p. 48, tedy Staré probošství, Mladotův dům tvořený dvěma budovami č.p. 37 a č.p. 38 a budovu Nového probošství č. p. 34, která by měla sloužit jako zázemí pro koncerty a další kulturní akce v katedrále.

Objekty potřebné pro činnost Správy Pražského hradu, například pro potřeby Hradní stráže, pak zůstanou státu. Jednat by se podle arcibiskupství mohlo o Jiřském klášteře, který by mohl být spravován ve spolupráci státu a církve. Kardinál Duka navrhuje, aby zde bylo zřízeno muzeum středověkého církevního umění.

Institut Václava Klause v reakci pro ČTK odkázal na dokumenty z roku 2010, které se týkaly uspořádání správy katedrály sv. Víta. "Stát prostřednictvím Správy Pražského hradu poskytne Metropolitní kapitule k bezplatnému užívání dvě budovy na Pražském hradě - tzv. Staré proboštství a tzv. Mladotův dům pro její potřeby při péči o metropolitní chrám," uvedl tehdy mimo jiné Klaus podle svého webu.

Podle deníku Práva pražské arcibiskupství v létě požádalo stát o navrácení devíti budov na Hradě a pozemků pod nimi a plánuje je vyměnit za dva objekty, které vlastní Správa Pražského hradu. Vycházelo to z dohody mezi Klausem a Dukou z roku 2010, podle níž má Hrad poskytnout církvi k užívání potřebné nemovitosti.

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub uvedl, že církev musela nejdříve požádat o šest domů ve Vikářské ulici, jeden ve Zlaté uličce, věž Mihulku a kostel Všech svatých včetně pozemků, aby měla něco v ruce. "Pokud nezískáme ty nemovitosti zpět, tak nebudeme mít jistotu, že dojde ke směně a museli bychom chtít, aby nám ty domy stát daroval," řekl Holub Právu.

Rusnok chce majetkové řešení v hradním areálu nechat na nové vládě. "Je to vyloženě politická záležitost, podle mého soudu zbytečně příliš politická, ale v Čechách to tak prostě chodí, symbolická. Myslím, že ta věcná podstata toho problému je mnohem přízemnější, než se na první pohled může zdát," uvedl ministerský předseda.

Možné alternativy pak nastínil ministr vnitra. "Připravím variantu vynětí Pražského hradu," řekl k jednomu z možných řešení Pecina. "Já se budu snažit připravit i variantu případného odložení církevních restitucí nebo pozastavení o rok," uvedl. Další možností podle něho je to, že se "nebude dít nic" a restituce se nezmění.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)