Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman: Církev žádá o objekt, který nesouvisí se činností katedrály

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 25. října 2013 14:52
Zeman: Církev žádá o objekt, který nesouvisí se činností katedrály

Miloš Zeman, první český prezident zvolený přímou volbou
Autor: Wikipedia.org / Michał Józefaciuk / Creative Commons

Roudnice nad Labem (Litoměřicko) - Církev žádá v areálu Pražského hradu o objekty, které příliš nesouvislí s činností metropolitní kapituly starající se o katedrálu svatého Víta, řekl dnes novinářům prezident Miloš Zeman. Jako příklad uvedl objekt ve Zlaté uličce. Ve čtvrtek Zeman prohlásil, že církev vznáší některé neoprávněné požadavky na navrácení objektů v rozporu s dohodou s exprezidentem Václavem Klausem. Duka na to reagoval prohlášením, že dohodu s Klausem neporušil.

Klaus ve čtvrtek uvedl, že když v roce 2010 uzavřel s Dukou dohodu týkající se církve, katedrály svatého Víta a areálu Pražského hradu, měl za to, že je uspořádání vyřešeno jednou pro vždy a že tato dohoda je i nad restitucemi.

Jeho institut odkázal na dokumenty z roku 2010, které se týkaly uspořádání správy katedrály svatého Víta; dokument hovoří o pronájmech. "Stát prostřednictvím Správy Pražského hradu poskytne Metropolitní kapitule k bezplatnému užívání dvě budovy na Pražském hradě - tzv. Staré proboštství a tzv. Mladotův dům pro její potřeby při péči o metropolitní chrám. Materiální péči o údržbu a provoz katedrály bude tak jako dosud zajišťovat a ze svého rozpočtu financovat Správa Pražského hradu," uvedl tehdy mimo jiné Klaus podle svého webu. Klaus měl za to, že otázka nemovitostí na Pražském hradě byla tehdy vyřešena kompromisem de facto na věky.

Zeman dnes dodal, že žádná jiná speciální dohoda v minulosti uzavřena nebyla. Ani Klaus nepotvrdil nějakou další tajnou smlouvu. "Nebyla žádná speciální dohoda mezi mnou a panem kardinálem Dukou. Oba jsme si jasně řekli, že platí dohoda, kterou pan kardinál uzavřel s mým předchůdcem Václavem Klausem. Na tradice se má navazovat, a ne nutně je bořit. A já samozřejmě ctím dohody, které uzavřel můj předchůdce," prohlásil dnes Zeman.

Rozruch kolem nemovitostí na Hradě vyvolal ministr vnitra Martin Pecina, který podle Práva na pokyn hradního kancléře Vladimíra Mynáře navrhl zákonným opatřením vyjmout celý hradní areál z církevních restitucí, a to kvůli nárokům na některé nemovitosti a také kvůli zajištění bezpečnosti. Premiér Jiří Rusnok ve středu řekl, že zákonné opatření nenavrhne; může to řešit až nová vláda.

Pražské arcibiskupství ve středu uvedlo, že předběžně bylo dohodnuto, že by měla Metropolitní kapitula do budoucna vlastnit budovy, které dnes užívá. Jde o budovu č.p. 48, tedy Staré proboštství, Mladotův dům tvořený dvěma budovami č.p. 37 a č.p. 38 a budovu Nového proboštství č. p. 34, která by měla sloužit jako zázemí pro koncerty a další kulturní akce v katedrále.

Objekty potřebné pro činnost Správy Pražského hradu, například pro potřeby Hradní stráže, pak zůstanou státu. Jednat by se podle arcibiskupství mohlo o Jiřském klášteře, který by mohl být spravován ve spolupráci státu a církve. Má tam být muzeum církevního umění.

Podle deníku Právo pražské arcibiskupství v létě požádalo stát o navrácení devíti budov na Hradě a pozemků pod nimi a plánuje je vyměnit za dva objekty, které vlastní Správa Pražského hradu. Arcibiskupství tvrdí, že to vycházelo z dohody mezi Klausem a Dukou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)