Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Památkáři se už nechtějí starat o kostel v zaniklé Zahrádce, působišti Josefa Toufara

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 29. října 2013 21:48
Památkáři se už nechtějí starat o kostel v zaniklé Zahrádce, působišti Josefa Toufara

Kostel sv. Víta v Zahrádce, od roku 1946 zde jako farář působil Josef Toufar
Autor: Wikipedia.org / Petr Kratochvíl / Creative Commons

Jaroměřice nad Rokytnou (Třebíčsko) - Památkáři se už nechtějí starat o kostel svatého Víta v zaniklé Zahrádce na Havlíčkobrodsku. Je jednou z mála upomínek na městečko zbourané v 70. letech kvůli stavbě vodárenské nádrže Švihov. Díky provedeným opravám už kostelu nehrozí zánik. Národní památkový ústav (NPÚ) zvažuje, že ho předá jinému majiteli, třeba církvi nebo občanskému sdružení. Když se vhodný správce nenajde, budou se památkáři o kostel starat dál, řekl dnes ČTK Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích.

Kostel kdysi zachránily před demolicí cenné vnitřní malby ze 14. století. Pavelec uvedl, že se ho památkáři ujali, aby úplně nezanikl. Nyní za jeho opravy vydali 1,5 milionu korun. Další peníze sehnalo občanské sdružení Přátelé Zahrádky, které za záchranu kostela bojuje přes deset let. "V tuto chvíli kostel bude v dlouhodobě stabilizovaném stavu. Máme za to, že tam Národní památkový ústav svůj úkol splnil," shrnul ředitel.

Podle Pavelce teď památkáři vedou kostel jako nepotřebný majetek. "Podle mě jediné možné předání je předání bezúplatně," uvedl. Památkáři prý nejprve kostel nabídnou státním institucím a občanským sdružením. Pokud se nenajde zájemce, byl by možný prodej kostela. "Ale tam si myslím, že to nemůže dojít, protože si neumím představit subjekt, který by to koupil," podotkl. Do kostela na odlehlém místě u přehrady se lidé kvůli ochrannému pásmu dostanou jen několikrát v roce.

Sdružení Přátelé Zahrádky sehnalo ve veřejné sbírce na opravy kostela tři čtvrtě milionu korun. O záměru památkářů předat kostel jinému majiteli dnes předsedkyně sdružení Jana Kašparová nevěděla. Přestože se o kostel členové sdružení dobrovolně starají a pořádají v něm akce, vlastnit ho nechtějí. Jen náklady na dokončení oprav památky ještě sdružení odhaduje kolem pěti milionů korun. Další peníze by stálo, pokud by měl v kostele vzniknout památník všech obcí zatopených při stavbě přehrady na řece Želivce, o což sdružení usiluje.

NPÚ spravuje na Vysočině kromě zahrádeckého kostela zámky v Telči, Náměšti nad Oslavou a Jaroměřicích nad Rokytnou, hrad Lipnice a kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Tento kostel by měl být vrácen církvi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)