Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané a marxisté? Zeptají se v Dominikánské 8

Kultura / vlu / Vlastní zpráva / 29. října 2013 22:53
Křesťané a marxisté? Zeptají se v Dominikánské 8

Vizualice rekonstruovaného klášteřa sv. Jiljí v Praze na Starém Městě
Autor: Dominikanska8.cz

Praha - Jan Sokol, Václav Umlauf a Michael Hauser budou debatovat o smyslu a proměnách vzájemného dialogu mezi marxisty a křesťany, který probíhal v Československu v 60. letech minulého století. Diskuze, která začíná v úterý 5. listopadu 2013 od 19.30 hod. v kulturně-vzdělávacím centru Dominikánská 8 při klášteře sv. Jiljí v Praze, je úvodem k projektu „Nádvoří národů“, jehož cílem je dialog křesťanů s ateisty či agnostiky.

Dialog mezi křesťany a marxisty patřil mezi nejvýznamnější intelektuální události v tehdejším Československu. Rozvíjen byl však i v ostatních zemích Východního bloku a na Západě. Dialog se dotýkal samotného jádra marxismu a křesťanství. Nastolil také otázku povahy člověka a moderní společnosti, teistické koncepce Boha nebo role náboženství v současném světě.

“S jakou motivací vstupovali do dialogu jednotliví účastníci? Do jaké míry se v něm proměnila stanoviska zúčastněných křesťanů a marxistů? Jsou dříve nastolená témata ještě aktuální? Je dnes vůbec možný dialog mezi věřícími a ateisty či agnostiky? Co je vlastně smyslem dialogu křesťanů s ostatními?,” uvádí některé otázky, které během večera zazní, organizátoři akce.

Projekt „Nádvoří národů“, který se uskutečnil již v několika evropských městech, začne v Česku listopadu. Jeho cílem je dialog křesťanů s ateisty či agnostiky. Impulzem k jeho uspořádání byla návštěva Benedikta XVI. v roce 2009.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)