Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Z řeholních řádů ročně vystoupí tři tisíce osob

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 1. listopadu 2013 9:28
Z řeholních řádů ročně vystoupí tři tisíce osob

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Daniel Tibi / Creative Commons

Vatikán - Více než tři tisíce řeholníků a řeholnic každoročně opouští cestu zasvěceného života. Tento údaj uvedl arcibiskup José Rodríguez Carballo,  sekretář Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života.

Arcibiskup Carballo promluvil na Papežské univerzitě Antonianum v rámci semináře, týkajícího se krize řeholních povolání. Ve svém dlouhém příspěvku, jehož úvodní část včera publikoval L´Osservatore Romano analyzuje důvody odchodu z řeholních společenství. „Naše kongregace“, vysvětluje arcibiskup Carballo, „vyřešila v letech 2008 až 2012 celkem 11 805 žádostí o dispens, což je ročně 2 361 případů výstupu z řádu, nebo přestupu do jiného řádu či do diecéze. Kongregace pro klérus za tutéž dobu udělila laicizaci 1 188 řeholním kněžím, což je přibližně 368 řeholních kněží za rok. Důvodem této situace je nestálost, tedy nedostatek vytrvalosti v povolání. Za posledních pět let jde o 13 123 řeholníků a řeholnic, což je 2625 případů za rok, co znamená, že z jednoho tisíce povolání nevytrvá 2,54 případů. K nim je třeba ještě připočíst, ty případy,“ dodává arcibiskup Carballo, „které projednává Kongregace pro nauku víry, takže poměrně přesným odhadem více než tři tisíce řeholníků a řeholnic ročně vystupuje z řádu.

Carballo také uvádí, že tato situace je důsledkem kultury provizoria neboli tzv. zappingu, což je termín označující nepřetržité přepínání televizních programů dálkovým ovladačem. Příčinou nestálosti v povolání je tedy podle něho neochota přijmout definitivní závazek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)