Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dominikánská prokuratura se domáhá vydání polského kněze

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 1. listopadu 2013 12:54

Santo Domingo/Varšava - Dominikánská prokuratura ohlásila, že se hodlá domáhat vydání polského kněze, obviněného ze zneužívání místních chlapců. Oznámila to dnes agentura AP.

Wojciech Gil po osm let vedl farnost ve městě Juncalito v horách ve vnitrozemí karibského ostrova, než zazněla obvinění z pedofilie. To ale zrovna byl na prázdninách ve vlasti a už se na ostrov nevrátil.

Šestatřicetiletý duchovní v rozhovorech s novináři popírá, že by sexuálně zneužíval děti, a obvinění označuje za pomstu narkobaronů, proti kterým bojoval.

Dominikánský generální prokurátor nicméně v uplynulých týdnech požádal Interpol a další mezinárodní organizace o pomoc při zjištění, kde se Gil nachází. Minulý měsíc polská policie sdělila, že hledaný žije v rodné obci u Krakova. Nezatkla jej však, protože to Interpol nežádal. K zadržení by polští policisté potřebovali oficiální žádost dominikánských vyšetřovatelů.

Ti současně vyšetřují aféru bývalého papežského nuncia v zemi, polského arcibiskupa Józefa Wesolowského. I ten čelí podezření, že sexuálně zneužíval mladé chlapce.

Aféra vyvolala na ostrově veliký skandál, papež František ale svého vyslance z ostrova odvolal už v polovině srpna. Podle polské televize TVN 24 prý nuncius uprchl z ostrova na falešné doklady a od té doby pobývá ve Vatikánu.

Podle stanice není vyloučeno, že oba duchovní nakonec stanou před polským soudem. Polsko totiž nemá dohodu o vydávání podezřelých s Dominikánskou republikou. Také už začalo vlastní vyšetřování. Už se i v rámci právní pomoci dotázalo Vatikánu, zda vede vlastní vyšetřování a zda bude možné případné arcibiskupovo vydání do vlasti.

V Polsku za pedofilii hrozí až 12 let vězení, za dětskou pornografii deset let.

"To, co se stalo, je neodpustitelné. Viníci musí být potrestáni," zdůraznil dominikánský generální prokurátor Francisco Domingueza Brito.

Podle dominikánské televize býval nuncius vídán na místech nechvalně proslulých prostitucí mladých hochů, zatímco Gil schraňoval ve svém počítači "odpudivé snímky" sexuálních scén s chlapci, odehrávající se prý pod portrétem papeže Benedikta XVI. na zdi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)