Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bývalý trnavský arcibiskup Bezák prozradí v knize okolnosti svého odvolání

Ze světa / vlu / ČTK / 5. listopadu 2013 17:01
Bývalý trnavský arcibiskup Bezák prozradí v knize okolnosti svého odvolání

Arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Facebook.com

Bratislava - Bývalý slovenský arcibiskup Róbert Bezák, který za pár dní opouští Slovensko, se ještě před odjezdem rozhodl prozradit některé okolnosti svého odvolání z funkce. Již příští týden se na pultech slovenských knihkupectví objeví dvě knihy, které přibližují život oblíbeného duchovního i jeho postoje, uvedl server aktualne.sk. O odvolání Bezáka rozhodl loni v létě bývalý papež Benedikt XVI.

První kniha nese název Vyznanie (Vyznání) a stojí za ní Marie Vrabcová, redaktorka nezávislého slovenského deníku Új Szó, který vychází v maďarštině, právě ve spolupráci s Bezákem. Dílo vznikalo devět měsíců a novinářka vyzpovídala slovenského duchovního při rozhovorech, které trvaly celkem 120 hodin. Bývalý arcibiskup v knize poodhaluje svůj životní příběh a popisuje i těžké etapy svého života, mezi které patřilo právě ono odvolání z funkce.

"Velmi otevřeně a konkrétně hovoří o tom, jaké finanční machinace a podvody odhalil v arcibiskupském úřadu. Jmenuje konkrétní lidi, mluví o přesných sumách, není to žádné povídání v jinotajích," popsala Marie Vrabcová. Tato výpověď by podle ní mohla pomoci i samotné církvi. Poodhaluje totiž kromě jiného i zákulisí návštěvy z Vatikánu, po které byl Bezák odvolán. "Hovoří i o tom, jak prožíval svou samotu, izolaci či jak se k němu chovali ostatní biskupové, co mu říkali, když je někde náhodně potkal, ale i to, proč se nakonec rozhodl odejít do ciziny," dodala Vrabcová. Bezák na začátku října oznámil, že odchází do Itálie, kde bude působit v klášteře.

Druhá kniha, která nese název Medzi nebom a peklom (Mezi nebem a peklem), přibližuje spíše Bezákovy názory na různá témata. Jak říká její autor, šéfredaktor týdeníku Týždeň Štefan Hríb, za vším stála jeho touha přečíst si kvalitní dílo o Bohu a člověku. "Takové, jaké udělal německý novinář Peter Seewald s papežem Benediktem. Mezi nebem a peklem je výsledkem dlouhých rozhovorů autora s Róbertem Bezákem, je hledáním odpovědí na otázky o Bohu, člověku a církvi," popsal knihu Hríb. 

Bezák přišel o vysokou církevní funkci loni v červenci. Sesazení oblíbeného duchovního přijali slovenští věřící s nevolí a zorganizovali několik demonstrací.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)