Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Svatovítského chrámu přibude plastika Vzkříšení od Jana Koblasy

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 5. listopadu 2013 18:16
Do  Svatovítského chrámu přibude plastika Vzkříšení od Jana Koblasy

Ilustrační foto - Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Pohled z Petřína
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Do pražské Katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha přibude nové umělecké dílo. K výročí 17. listopadu tam bude nastálo umístěna plastika sochaře Jana Koblasy nazvaná Vzkříšení. O umístění díla v pondělí jednal s prezidentem Milošem Zemanem kardinál Dominik Duka. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Koblasa se tím zařadí po bok slavných sochařů Josefa Václava Myslbeka či Františka Bílka. 

Kardinál Duka navštívil Zemana v pondělí odpoledne na prezidentském zámku v Lánech, kde se hlava státu zotavuje ze zranění nohy. "Jednali spolu o plastice sochaře Jana Koblasy s názvem Vzkříšení, která má být instalována do katedrály svatého Víta při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii 17. listopadu," sdělil ČTK Pištora. 

Umístěním plastiky do jednoho z nejvýznamnějších symbolů Prahy a České republiky stane Koblasa vedle dalších významných umělců minulosti. Působivou oltářní sochu Ukřižovaného má v chrámu svatého Víta například jedna z největších osobností české secese Bílek. Svá díla má v katedrále i zakladatel novodobého českého sochařství Myslbek. 

Jednou z posledních plastik, které byly do chrámu instalovány, byla socha svaté Anežky - ta je v katedrále od roku 1989, z doby jejího svatořečení. Velké množství uměleckých děl předtím katedrála získala na přelomu 19. a 20. století v době dostavby chrámu. 

Jan Koblasa je významný český sochař, malíř, grafik a autor mnoha filozofických esejů. Koblasa, jenž je jedním z nejuznávanějších exilových umělců, žije od roku 1968 v Německu, kde přes dvacet let působil jako profesor na Muthesiově umělecké vysoké škole. V roce 2002 mu prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. 

Táborský rodák vystudoval v 50. letech pražskou Akademii výtvarných umění, kde pak v 90. letech krátce učil. Už za studií se aktivně účastnil veřejného života, podílel se například na akcích Malmuzherciáda v duchu neodadaistických recesí (1954) a byl zakládajícím členem Klubu (od roku 1957 Šmidrové), jehož dalšími členy byli například výtvarníci Bedřich Dlouhý, Karel Nepraš a Jaroslav Vožniak. Jako vůdčí osobnost generace Koblasa organizoval mimo jiné neoficiální výstavy Konfrontace I. a II. (1960). 

Loni měl Jan Koblasa u příležitosti svých 80. narozenin velkou retrospektivu v Jízdárně Pražského hradu - představila jeho dílo od realistických počátků přes informelní 60. léta malířská i sochařská a ve větší míře i jeho exilové období. V Koblasově tvorbě jsou časté romantické, existenciální, mytické, intimní nebo náboženské motivy. Používá snad všechny materiály, které si sochař přeje zkusit - od dřeva přes kameninu, kámen a železo až po umělou hmotu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)