Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přijme ve Vatikánu za necelé tři týdny Putina

Ze světa / vlu / ČTK / 7. listopadu 2013 15:26
Papež František přijme ve Vatikánu za necelé tři týdny Putina

Vladimír Putin, prezident Ruské federace
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Papež František přijme ve Vatikánu za necelé tři týdny ruského prezidenta Vladimira Putina. Jak dnes informovala agentura AFP, stane se tak v době komplikovaných vztahů mezi římskokatolickou a ruskou pravoslavnou církví. 

Poslední návštěva ruského prezidenta ve Vatikánu se uskutečnila v roce 2011. Dmitrij Medveděv, tehdejší ruská hlava státu, se setkal s tehdejším papežem Benediktem XVI. Vladimir Putin se sešel s někdejším papežem Janem Pavlem II. v letech 2000 a 2003 a také s Benediktem XVI. v březnu 2007. 

Při návštěvě Medveděva ve Vatikánu v prosinci 2009 se obě strany dohodly na vytvoření standardních diplomatických vztahů na úrovni velvyslanců. Kontakty obnovily obě strany v roce 1990.

Vztahy mezi oběma církvemi doznaly jistého oteplení v únoru 2009, kdy se do čela ruské pravoslavné církve dostal patriarcha Kirill. Od té doby se ale nepodařilo zorganizovat mezi nejvyššími představiteli obou církví vrcholnou schůzku, navzdory přání Vatikánu.

U příležitosti summitu zemí G20 začátkem září poslal papež František Putinovi dopis, v němž ho žádal, aby se zasadil o mezinárodní politické řešení syrské krize bez vnějšího zásahu. Tím hrozily hlavně USA. Moskva nakonec přišla s plánem likvidace syrského chemického arzenálu, na což Západ přistoupil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)