Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lesy ČR: V porostech, o něž žádá církev, těžíme oprávněně

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 12. listopadu 2013 15:51
Lesy ČR: V porostech, o něž žádá církev, těžíme oprávněně

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / lovecz / Wikimedia Commons

České Budějovice - Státní podnik Lesy ČR tvrdí, že v případě těžby v porostech, o něž žádá církev, postupuje správně. Českobudějovické biskupství podalo k soudu návrh na předběžní opatření, aby státní lesy přestaly kácet v lokalitách na Táborsku, které má v restitucích získat církev zpět. Lesy ČR uvádí, že neporušují zákony a odstraňují jen následky živelních kalamit. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. 

"Aktuálně v lesních porostech dotčených procesem takzvaných církevních restitucí podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi provádíme pouze a výhradně takové těžby, které výslovně ukládá platné znění zákona o lesích," uvedl Boublík. Podle něj se státní lesy snaží odstranit nebo zmírnit následky mimořádných a nepředvídatelných škod v lese způsobených letošními letními klimatickými jevy. "Pěstební činnosti včetně vysazování nových stromků probíhají v roce 2013 na pozemcích dotčených církevními restitucemi v potřebném rozsahu tak, aby bylo o tyto lesy řádně pečováno," uvedl Boublík. 

Českobudějovické biskupství nejprve v pátek podalo kvůli těžbě trestní oznámení. "Dopisem ze dne 8. října byl státní podnik Lesy ČR vyzván, aby výzvy oprávněných osob vyřizoval průběžně tak, aby byla zachována lhůta stanovená zákonem, a aby napříště upustil na nemovitostech, jejichž vydání se oprávněné osoby domáhají, od jakékoliv těžby. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, podala farnost oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu," uvedl už v pondělí generální vikář českobudějovické diecéze Adolf Pintíř. Následně proto biskupství podalo k soudu návrh na předběžné opatření, aby státní lesy přestaly kácet v lokalitách na Táborsku. Jde o lesy na pozemcích římskokatolické farnosti Hoštice.

Související zpráva: Českobudějovické biskupství chce, aby Lesy ČR přestaly těžit dřevo v restituovaných lesích

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)