Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Řád německých rytířů nemá na zabavený majetek nárok, říká náměstek ministra kultury

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 16. listopadu 2013 11:07
Řád německých rytířů nemá na zabavený majetek nárok, říká náměstek ministra kultury

Hrad Bouzov
Autor: Wikipedia.org / Harold / Creative Commons

Praha - Řád německých rytířů nemá podle prvního náměstka ministra kultury Františka Mikeše na vydání hradu Bouzov a dalšího požadovaného majetku nárok. Byl zabaven podle Benešových dekretů, řekl včera České televizi (ČT) Mikeš. Řád argumentuje tím, že konfiskaci majetku ještě před 25. únorem 1948 zrušil soud. 

Němečtí rytíři tento týden požádali v rámci církevních restitucí o vydání zhruba 13.500 hektarů pozemků, zpět chtějí kromě Bouzova i hrad Sovinec, lázně Karlova Studánka a několik dalších budov na Moravě. "Řádu byl majetek zkonfiskován podle Benešových dekretů, ti, kterým byl majetek zkonfiskován podle Benešových dekretů, na navracení majetku nárok nemají," uvedl v ČT Mikeš. 

Potíže podle televize čekají i další řády. Maltézští rytíři budou mít podle ní problém s navrácením 120 hektarů pozemků v okolí pražské Březiněvsi. Stát má pochybnosti o tom, zda tento řád přišel o pozemky až za komunistického režimu. Starosta Březiněvsi podle ČT předložil pozemkovému úřadu dokument, podle kterého maltézští rytíři přišli o majetek 24. února, tedy den před komunistickým pučem. "Pokud se prokáže, že je (rozhodnutí) skutečně ze 24. února a bylo konečné, potom majetek nemůžeme vydat," řekl ČT ředitel Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček. 

Maltézští rytíři však mají podle televize jiný dokument, který prý dokazuje, že stát doručil rozhodnutí o zabrání pozemku až v březnu 1948. "To znamená, že řád se zcela oprávněně domáhá svého historického majetku, který mu byl zkonfiskován až po 25. únoru 1948," uvedla právní zástupkyně řádu Martina Zikmundová. Maltézští i němečtí rytíři jsou podle ČT připraveni se o majetek za miliardy se státem i soudit. 

Související zpráva: Řád německých rytířů dnes požádal mj. o hrad Bouzov a lázně Karlova Studánka

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)