Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

U dálniční kaple nedaleko Plzně si lidé připomněli oběti nehod

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 17. listopadu 2013 22:39

Šlovice (Plzeňsko) - Několik desítek lidí si dnes v kapli u dálnice D5 u Šlovic nedaleko Plzně připomnělo tisíce těch, kteří zahynou každý rok při dopravních nehodách. Na třetí listopadovou neděli připadá Světový den obětí dopravních nehod. V první a dosud jediné dálniční kapli v Česku se setkání koná pravidelně. Při ekumenické česko-německé bohoslužbě se tu dnes lidé sešli už pošesté, řekl ČTK koordinátor Psychosociálního intervenčního týmu a evangelický farář z Chrástu u Plzně Karel Šimr.

Přijeli lidé, kteří mají osobní zkušenosti s dopravní nehodou - pozůstalí i spolupracovníci pomáhajících organizací z Česka i z Waidhausu v Německu, kde je nejbližší dálniční kaple. "Do knihy se zapisovala jména lidí, kteří zemřeli při nehodách, a rozsvěcely se za ně svíčky," popsal. Podobná setkání je podle něj důležité pořádat. Mají připomenout ty, kteří se z cest nevrátili, ale také poděkovat těm, kteří se snaží dopady nehod zmírňovat - záchranářům, organizacím i jednotlivcům.

Kromě bohoslužby u dálniční kaple se dnes vzpomínková setkání konala také v Praze, v Klimkovicích a Letovicích. V sobotu v plzeňském kostelíku U Ježíška pořádalo sdružení Plzeňská zastávka vzpomínkový večer věnovaný rodinám zasaženým tragickou ztrátou při dopravní nehodě. "Vrátit čas nedokážeme. Vrátit životy neumíme. Ale můžeme při sobě stát, navzájem si pomáhat a vědět, že nikdy nejsme sami. Ani v těch nejhorších chvílích, kdy bolí i dýchat," řekla jedna z organizátorek akce Mirka Šimková, která sama před čtyřmi roky přišla při autonehodě o manžela. Plzeňská zastávka nabízí morální podporu, porozumění a sdílení bolesti lidem, kteří přišli o partnera, dítě či někoho blízkého.

Za prvních deset měsíců letošního roku se podle policejníchstatistik stalo na území ČR 70.010 nehod, při kterých zahynulo 486 lidí. Počet nehod proti loňsku ve srovnatelném období vzrostl o čtyři procenta, lidí usmrcených při nehodách je letos o 84 méně, klesly i počty těžce a lehce zraněných. Letošní počet nehod v prvních deseti měsících je pátý nejnižší od roku 1990, počet usmrcených osob v tomto období je nejnižší za posledních 44 let. Od roku 1970 je to poprvé, kdy v tomto období klesl počet usmrcených pod hranici 500. V Plzeňském kraji se do konce října stalo letos 2648 nehod, o 8,6 procenta méně než loni za stejnou dobu, a zemřelo při nich 33 lidí - o 12 méně než loni.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)