Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Pietro Parolin nastoupil do úřadu státního sekretáře Svatého stolce

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 18. listopadu 2013 12:40
Arcibiskup Pietro Parolin nastoupil do úřadu státního sekretáře Svatého stolce

Arcibiskup Pietro Parolin, státní sekretář Svatého stolce
Autor: Wikipedia.org / Blancoduno / Creative Commons

Vatikán - Ve vatikánském Domě sv. Marty se v sobotu ubytoval nový státní sekretář Svatého stolce, arcibiskup Pietro Parolin. Jak informoval tiskový mluvčí P. Lombardi, v pondělí mons. Parolin zahájí pracovní činnost ve své kanceláři v Apoštolském paláci. Dosud není jisté, zda se také nastěhuje do oficiálního služebního bytu v témže paláci.

Arcibiskup Parolin se ze zdravotních důvodů nezúčastnil převzetí úřadu, které proběhlo 15. října. Bývalý apoštolský nuncius ve Venezuele poděkoval papeži  za jmenování do vedení státního sekretariátu a vyslovil svůj dík také všem, kdo mu v této době stáli nablízku, uvedl vatikánský tiskový mluvčí.

Pietro Parolin přijal kněžské svěcení přijal 27. dubna 1980. Na Papežské univerzitě Gregoriana získal doktorát z kanonického práva. Ve vatikánských diplomatických službách působí již od roku 1986 - nejdříve na nunciaturách v Nigérii či Mexiku, v Římě na státním sekretariátu měl potom na starosti oblast Španělska, Andorry, Itálie a San Marina.

Dne 30. listopadu 2002 byl Parolin jmenován podsekretářem v sekci pro vztahy se státy v rámci státního sekretariátu. Papež Benedikt XVI. ho 17. srpna 2009 jmenoval apoštolským nunciem ve Venezuele a zároveň titulárním arcibiskupem z Acquapendente. Biskupské svěcení mu udělil sám Benedikt XVI. dne 12. září téhož roku. Papež František jmenoval Parolina státním sekretářem poté, co 31. srpna 2013 přijal demisi kardinála Bertoneho.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)