Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

NPÚ získal relikviář svatého Aloise a další památky

Kultura / vlu / ČTK / 19. listopadu 2013 12:51

Český Krumlov - Relikviář svatého Aloise, vzácné tisky a listiny, ale také fotografie a další dědictví po zemřelých převedl v těchto dnech českokrumlovský Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bezúplatně na českobudějovický Národní památkový ústav, Státní oblastní archiv v Třeboni, muzea a knihovny. Lidé předměty z dědictví uvidí třeba v nově budovaných expozicích. Relikviář bude dlouhodobě zapůjčen českokrumlovské farnosti.

"Jednalo se o 610 knih, staré a vzácné tisky, 20 sad různých listin, 260 předmětů archivní hodnoty, různé obrazy, sošky, bytové zařízení, staré mapy, pět krabic dobových fotografií, pohlednice a fotografie obcí a měst okresu Český Krumlov, Jihočeského kraje, Rakouska a Podkarpatské Rusi, krabici svatých obrázků, mince, plakety a odznaky," řekl dnes ČTK mluvčí ÚZSVM Robert Hurt. Za zmínku stojí také Kniha fundací ze 17. a 18. století, která souvisí s okresem Český Krumlov, korespondence polní pošty zajatecké z první světové války a úřední listiny z druhé světové války.

Největší raritou souboru pozůstalosti jsou podle mluvčího ostatky sv. Aloise. Asi 20 centimetrů velký relikviář v barokním rámování pochází z pozůstalosti českokrumlovského farníka, který zemřel bez příbuzných. Pravidelně ho zapůjčoval o svátku světce farářovi Václavu Píchovi. Národní památkový ústav ho teď farnosti dá do dlouhodobé zápůjčky, řekla ČTK vedoucí oddělení správy mobiliáře českobudějovického NPÚ Mája Havlová.

Zda v relikviáři jsou skutečně částečky kostí svatého Aloise, italského jezuity, jenž se při ošetřování nemocných nakazil morem a zemřel, není jisté. "V pozůstalosti jsme nenašli žádné informace, jak se k majiteli dostal, odkud ho získal," řekla Havlová ČTK. "Není to výjimečná záležitost. Nedávno jsme převzali od ÚZSVM 12 drobných velice cenných plastik madon. Ty byly od sběratele," dodala. Poputují do expozic v Kladrubech a Plasích. 

Letos českobudějovický NPÚ získal asi stovku předmětů po čtyřech lidech, kteří zemřeli bez příbuzných. Za deset let spolupráce s ÚZSVM potom asi tisíc předmětů. Památkáři je vybírají tak, aby nezůstaly ležet v depozitářích, ale lidé si je mohli prohlédnout na hradech a zámcích. Najdou je třeba v nově instalované expozici na zámku v Dačicích, v Nových Hradech i v Jindřichově Hradci. Další předměty po opuštěných lidech skončí v muzeích a zbytek ÚZSVM vydraží, aby měl z čeho zaplatit náklady za vystěhování bytů, vysvětlila Havlová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)