Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opava: Minorité usilují o navrácení kláštera, který dosud využíval i magistrát

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 19. listopadu 2013 17:49
Opava: Minorité usilují o navrácení kláštera, který dosud využíval i magistrát

Minoritský klášter s kostelem sv. Ducha v Opavě
Autor: Wikipedia.org / Prazak / Creative Commons

Opava - Opavský magistrát řeší, kde bude pořádat zasedání zastupitelstva. O navrácení minoritského kláštera v centru města totiž požádala církev v rámci majetkového vyrovnání. Vedení města zatím netuší, kde se příští rok zasedání budou konat. V hledáčku má několik variant. ČTK to dnes řekl primátor Zdeněk Jirásek. 

Město Sněmovní sál kláštera využívalo bezplatně. Zbývající prostory využívala Knihovna Petra Bezruče. Budovu měl ve správě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten před časem nařídil jeho vyklizení do 1. ledna příštího roku. 

"Poslední zastupitelstvo se v tamním sále bude konat 16. prosince. Kde budou další ještě není rozhodnuto. Možností je více," uvedl Jirásek. Podle něj je reálná i varianta, že se město s Konventem minoritů v Opavě dohodne na dalším využívání sálu pro účely zasedání zastupitelstva. Nabízí se ale i jiné varianty. Například sál nedávno opraveného Kulturního domu Na Rybníčku či sály Slezské univerzity Opava. 

Řád minoritů založil v roce 1209 František u Assisi. Šířil se z Itálie a v českých zemích se jeho členové objevili o 19 let později. V průběhu dalších století se od řádu oddělili františkáni. Opavský klášter se začal budovat okolo roku 1238. Z té doby se zachoval především gotický sál, který využívá město. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)