Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Za první listopadový týden požádaly církve o 1.952 pozemků a tři stavby

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 20. listopadu 2013 15:42
Za první listopadový týden požádaly církve o 1.952 pozemků a tři stavby

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Za první listopadový týden podaly církve a náboženské společnosti dalších šest desítek žádostí o vydání majetku. Výzvy se týkají 1.952 pozemků a tří staveb. Údaje uveřejnilo na své stránce ministerstvo kultury a doplnilo tak seznam všech výzev, které církve podaly od začátku roku, kdy příslušný zákon začal platit. Čas na podávání žádostí mají do konce roku. Do 7. listopadu evidovaly úřady celkem 2.212 výzev o vydání 51.593 pozemků a 243 staveb, uvádí web ministerstva. 

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle schváleného zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Při současných jednáních o nové vládě se ale vede debata o změně rozsahu majetkového vyrovnání. 

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes uvedl, že církve požádá, aby redukovaly rozsah finančních náhrad. Opakovaně také požaduje od církví slib, že peníze použijí na veřejně prospěšné účely. Potenciální koaliční partner, hnutí ANO, se těmto debatám nebrání, lidovci však trvají na zachování zákonem schválené podoby majetkového vyrovnání. Na Sobotkovu žádost se zástupci církví s ČSSD sejdou ve čtvrtek. 

Nejvíce z celkového počtu výzev, 1178, eviduje Státní pozemkový úřad, který musí posoudit žádosti o více než 26.000 pozemků a 203 stavby. Lesy České republiky dostaly 923 žádosti o vydání více než 24.000 pozemků a šesti staveb. Národní památkový ústav dostal pět výzev týkajících se 17 pozemků a osmi staveb; patří k nim třeba na seznamu UNESCO zapsaný kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, o nějž žádá brněnské biskupství. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)