Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Baxant sloužil v Trmicích děkovnou mši za záchranu kostela

Domácí zpravodajství / kt / Vlastní zpráva / 26. listopadu 2013 9:41
Biskup Baxant sloužil v Trmicích děkovnou mši za záchranu kostela

Kostel Narození Panny Marie v Trmicích
Autor: Wikipedia.org / Lysippos / Creative Commons

Trmice u Ústí nad Labem - V sobotu se konala v kostele Narození Panny Marie v Trmicích slavnostní děkovná mše za záchranu kostela. Hlavním celebrantem byl litoměřický biskup Mons. Jan Baxant, koncelebrovali trmický farář J. Voleský a kněží ze sousedních farností.

Biskup Baxant úvodem děkovné mše zdůraznil, že Pán nás v těžkých, někdy až nepochopitelných situacích neopouští, pokud neopustíme my jeho. V kázání upozornil, že do kostela zasvěceného Panně Marii nelze vstoupit bez myšlenky na tu, kterou Bůh vybral za matku svého Syna Krista. Stala se také naší matkou - nikoliv z vlastního přání, ale z Božího rozhodnutí.

Druhý dík patří těm, kteří se rozhodli pro budoucnost chrámu něco udělat. "Nelze jen sedět nebo postávat se založenýma rukama, kritizovat, posuzovat, vyhrožovat.  Když objevíme nějakou nouzi, do níž se mohou dostat nejen lidé, ale i Boží skutečnosti, protože byly dány do lidských, křehkých a hříšných rukou, je třeba jednat, hledat nové způsoby a řešení." Právě díky způsobu, který objevilo toto občanské sdružení, můžeme tu dnes být a chválit Pána, doplnil litoměřický biskup.

Závěrem mše  otec biskup připomněl již zesnulého pana arcibiskupa K. Otčenáška, který působil v trmické farnosti za totality. Přiznal, že se k němu v této záležitosti často modlil a prosil ho o pomoc.

Trmická farnost před několika lety skončila kvůli dluhům v řádu desítek miliónů korun v konkurzu. Místní farář obchodoval zpočátku úspěšně s dřevem. Po konzultaci s litoměřickým biskupstvím zakoupil dřevařskou pilu, o níž předchozí majitel tvrdil, že je výdělečná. Ve skutečnosti byla ve ztrátě, měsíčně 400 - 500 tisíc korun. Farář se o narůstajících dluzích dozvěděl až s několikaměsíčním zpoždění. Dluh dosáhl 35 miliónů korun. Na farnost byl roku 2010 vyhlášen konkurs, do něhož spadl také kostel s farou a hřbitovem. Odhadní cena kostela činila 7 miliónů a vybavení 12 miliónů korun.

O něco později vzniklo Občanské sdružení pro záchranu kostela a fary FIAT VOLUNTAS TUA s cílem vykoupit kostel a faru konáním sbírek, jednáním s úřady, oslovováním podnikatelů a církevních institucí a pořádáním akcí s výtěžkem věnovaným tomuto účelu.

Faru s kaplí zachránil v létě roku 2011 kněz Pražské arcidiecéze Stanislav Zápotocký pomocí financí získaných z dědictví po rodičích v restituci. Vykoupil ji za cenu 2,9 miliónů korun a dal farnosti k dispozici. P. Milan Matfiak, kněz Litoměřické diecéze, a manželé Černouškovi z Brna vykoupili varhany za 670 tisíc a pietu za 120 tisíc korun a darovali kostelu a farnosti.

14. října 2013 občanské sdružení získalo podepsáním kupní smlouvy kostel do vlastnictví. Celková kupní cena kostela i s vybavením činila 6,9 miliónů korun. Žádný další zájemce s vyšší nabídkou se nepřihlásil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

29. 5. 2011

Moje osobní vzpomínky na arcibiskupa Karla Otčenáška

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)