Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pracovní skupina ČSSD a hnutí ANO má s církvemi o majetkovém vyrovnání jednat za dva týdny

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 26. listopadu 2013 16:17
Pracovní skupina ČSSD a hnutí ANO má s církvemi o majetkovém vyrovnání jednat za dva týdny

Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD
Autor: Gajduskova.cz

Praha - Pětičlenná pracovní skupina sociální demokracie a hnutí ANO by poprvé se zástupci náboženských organizací mohla o majetkovém vyrovnání jednat asi za dva týdny. Do té doby se podle místopředsedkyně ČSSD Aleny Gajdůškové, která stojí v čele skupiny, bude na vyjednávání připravovat konzultacemi s odborníky. Gajdůšková věří, že se věc podaří vyřešit dohodou a nebude třeba soudních sporů. 

"Tento a příští týden je věnován přípravě na to jednání, protože to není o tom si popovídat, to je o tom, položit na stůl argumenty," řekla dnes ČTK Gajdůšková, podle níž skupinu, v níž jsou tři zástupci za ČSSD a dva za ANO, čekají schůzky s právníky a dalšími experty na problematiku církevních restitucí. 

Proti způsobu narovnání s církvemi dlouhodobě protestuje sociální demokracie, změny restitucí nevylučuje ani ANO. Naopak třetí pravděpodobný partner v příští vládě - lidovci - považují věc za uzavřenou. Proto se téma z jednání o budoucím kabinetu přesunulo do roviny přímých schůzek se zástupci církví. Minulý týden se s nimi setkal šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a obě strany se dohodly na vytvoření pracovních skupin, niméně církve naznačily, že ustupovat nehodlají. 

V týmu ČSSD a ANO budou vedle Gajdůškové také ekonomický expert sociální demokracie Karel Machovec a člen její právní komise Jan Kudrna. Za hnutí miliardáře Andreje Babiše, který kritizoval zejména navyšování výplat církvím o inflaci, by ve skupině měli usednout Martin Stropnický a právník Robert Pelikán, který je členem Rady ekonomických poradců hnutí ANO. 

Sociální demokraté půjdou podle Gajdůškové na jednání s trojicí požadavků, o nichž již dříve hovořil Sobotka. Usilovat budou o snížení finančních náhrad, vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí a o omezení účelu, na který by měly být peníze vyplacené církvím použity. 

Gajdůšková dnes výši požadavku na snížení finančních náhrad nechtěla specifikovat s tím, že by nerada předbíhala jednáním. Uvedla ale, že náhrady jsou do vysoké míry darem církvím. "Veškeré veřejné prostředky, veškeré státní peníze podléhají jakési kontrole, jakémusi požadavku trvalé udržitelnosti, a tak dále, a já si myslím, že by to mělo být ve stejném režimu," nechala se dále slyšet. Očekává, že samy církve proto přijdou s návrhem, který upřesní, na co mohou být prostředky z finančního vyrovnání použity. 

Místopředsedkyně ČSSD věří, že se podaří najít shodu. "Tady to je položeno na tom, že musí být nějaká dohoda. My máme zájem na tom, abychom se dohodli, aby se ty věci neřešily soudními spory, které by zřejmě při nedohodě vyvstaly," dodal k jednání, které za církve a náboženské společnosti povede, generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)