Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církve podaly 2580 žádostí o navrácení majetku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. listopadu 2013 16:28
Církve podaly 2580 žádostí o navrácení majetku

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Dalších 158 žádostí o vydání majetku dostaly úřady od církevních společností v týdnu od 14. do 21. listopadu. Jde v nich o 3812 pozemků a dvě stavby. Souhrn žádostí evidovaných Státním pozemkovým úřadem dnes zveřejnilo ministerstvo kultury na svém webu. Aktualizovalo tak seznam všech výzev, které církve podaly od začátku roku, kdy příslušný zákon začal platit. Čas na podávání žádostí mají do konce roku.

Do 21. listopadu evidovaly úřady celkem 2580 výzev na vydání 59.429 pozemků a 786 staveb, uvádí web ministerstva. Nejvíce z nově podaných výzev pochází od Kanonie premonstrátů v Teplé, která požaduje celkem 659 pozemků především v západních Čechách.

V období od 23. října do 21. listopadu Státní pozemkový úřad uzavřel další tři dohody o vydání čtyř pozemků. Požádaly o ně Česká provincie školských sester sv. Františka, Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Dvakačovicích a Římskokatolická farnost Chuchelná a jde o pozemky v Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Správní řízení, které schvaluje uzavřené dohody, bylo ve všech čtyřech případech zahájeno.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle schváleného zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Při současných jednáních o nové vládě se ale vede debata o změně rozsahu restitucí.

Proti způsobu narovnání s církvemi dlouhodobě protestuje sociální demokracie, změny restitucí nevylučuje ani ANO. Naopak třetí pravděpodobný partner v příští vládě - lidovci - považují věc za uzavřenou. Zástupci církví se minulý týden setkali s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, dohodlo se vytvoření pracovních skupin, ale církve ustupovat nechtějí. Další setkání zástupců sociální demokracie a hnutí ANO by mělo být asi za dva týdny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)