Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ekumenická rada církví odmítá změny v majetkovém vyrovnání (Aktualizováno)

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 28. listopadu 2013 15:31
Ekumenická rada církví odmítá změny v majetkovém vyrovnání (Aktualizováno)

Daniel Fajfr, předseda Ekumenické rady církví v ČR
Autor: cb.cz

Praha - Církve sdružené v Ekumenické radě církví (ERC) odmítají změny zákonů a smluv k restitucím, o které stojí ČSSD a hnutí ANO. Vyplývá to z dnešní debaty valného shromáždění ERC. Ekumenická rada dnes rovněž nominovala tajemníka Rady Církve bratrské Petra Grulicha jako svého zástupce do církevní komise, kterou kvůli možné změně finančních restitučních náhrad iniciovala sociální demokracie. ČTK to dnes řekl nový šéf ekumenické rady Daniel Fajfr, který zároveň stojí v čele Rady Církve bratrské.

"Církve sdružené v Ekumenické radě církví se sjednotily v názoru, že změny v zákoně a smlouvě jsou nepřijatelné," řekl Fajfr. Strany ČSSD a ANO, které vyjednávají o budoucí vládě, by rády dosáhly snížení částky na finanční vyrovnání za nevydaný majetek ve výši 59 miliard korun. Vadí jim též inflační doložka, která celkovou částku může navýšit. U KDU-ČSL, třetího možného koaličního partnera, i u církví ale narážejí.

Za církve jsou v komisi předseda České biskupské konference Tomáš Holub, ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

ČSSD do komise nominovala místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou, ekonomického experta Karla Machovce a člena její stranické právní komise Jana Kudrnu. Za ANO tam jsou poslanec a bývalý velvyslanec ve Vatikánu Martin Stropnický a právník Robert Pelikán, který je členem rady ekonomických poradců hnutí ANO.

ČSSD usiluje nejen o snížení finančních náhrad, ale také o vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí a o omezení účelu, na který by měly být peníze vyplacené církvím použity.

Svého zástupce ve skupině chce mít i KSČM, která restituce vytrvale kritizuje. "Očekávali bychom, že bude přizvána i opozice. Mimo jiné i proto, abychom věděli, jestli se v takové skupině reálně něco děje nebo je to jen taková iluze," sdělila dnes poslankyně KSČM Kateřina Konečná. Komunisté prosazují referendum o majetkovém vyrovnání státu s církvemi.

Církevní restituce, které do budoucna počítají i s odstřižením placení mezd duchovních od státu, obstály u Ústavního soudu. Ústavní soud také loni stanovil, že do doby schválení restitucí, což se nakonec stalo, mohou o jednotlivých majetkových nárocích církví rozhodovat soudy.

Ekumenická rada církví dnes Fajfra z Církve bratrské jako jediného kandidáta zvolila na dva roky předsedou. Dosud působil jako první místopředseda ERC, nyní nahradil dosavadního předsedu Joela Rumla z Českobratrské církve evangelické. Ten si s Fajfrem vyměnil pozici a je nyní prvním místopředsedou.

Ekumenická rada církví sdružuje 11 křesťanských církví. Přidruženým členem je římskokatolická církev, která je největším příjemcem restitucí, pozorovateli jsou Církev adventistů sedmého dne a Federace židovských obcí v České republice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)