Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovenský národ podle katolických biskupů ohrožuje kultura smrti

Ze světa / vlu / ČTK / 30. listopadu 2013 22:34
Slovenský národ podle katolických biskupů ohrožuje kultura smrti

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Bratislavský kraj

Bratislava - Existenci slovenského národa ohrožuje "kultura smrti", proti které politici nevystupují s dostatečnou razancí. Uvádí to podle tiskové agentury SITA slovenští katoličtí duchovní v apoštolském listě, který kněží věřícím přečtou při nedělní bohoslužbě. Slovenští politici podle biskupů nepochopili smysl zářijového pochodu v Košicích, který byl namířen proti potratům a homosexuálním svazkům.

Představitelé řady zemí podle katolických představitelů aktérům kultury smrti z "nepochopitelných důvodů poníženě podlézají" a příslušnými zákony, které jsou někdy v rozporu se zdravým rozumem, jim vycházejí vstříc.

"Takoví nemají žádnou morální hrdost a svůj národ připravují nejen o jeho důstojnost, ale pomocí zákonů ho vydávají k zániku. Je to ztráta základního životního smyslu - ztráta citu pro sebezáchovu. První nebezpečenství se objevují i u nás," varují biskupové.

Duchovní v pastýřském listu vytkli politikům, že se k výzvě v podobě košického pochodu, který jim měl dodat povzbuzení a morální podporu v boji za tradiční křesťanské hodnoty, staví velmi nevšímavě. To podle nich dokazuje, že si již osvojili kulturu smrti, neboť její aktéry značně podporují a dávají jim velký prostor. Aktéry kultury smrti podporují prý i média.

Biskupové proto apelují na věřící, aby se nenechali oklamat a ovlivnit, aby byli ostražití a aby projevy kultury smrti odmítali již v zárodku. "K ostražitosti vyzýváme nositele moci na všech úrovních, rodiče, školské samosprávy a všechny lidi dobré vůle," uvádí apoštolský list.

Duchovní katolíkům rovněž připomínají, že jejich hlas v jakýchkoli volbách může dostat jen ten kandidát, který odmítá kulturu smrti. Již na jaře budou Slováci vybírat nového prezidenta.

Biskupové také uvedli, že předešlé generace při ohrožení národa neváhali umírat, aby vlast ochránili. "Od nás se ještě tak velká oběť nežádá, ale žádá se, abychom byli ostražití," tvrdí katoličtí představitelé. 

Země na rozdíl od sousedního Česka doposud nezavedla registrovaná partnerství osob stejného pohlaví, což zástupci homosexuálů a lesb kritizují. Potraty ale Slovensko umožňuje. 

Na Slovensku, kde žije zhruba 5,4 milionu obyvatel, se k římskokatolické církvi podle výsledků sčítání lidu v roce 2011 hlásí 62 procent obyvatel.

Celé znění Pastýřského listu Konference biskupů Slovenska

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)