Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do kostelů Zlínského kraje zavítalo díky projektu Otevřené brány na 120 tisíc návštěvníků

Domácí zpravodajství / MiH / ČBK / 2. prosince 2013 11:16
Do kostelů Zlínského kraje zavítalo díky projektu Otevřené brány na 120 tisíc návštěvníků

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Daniel Baránek / Creative Commons

Zlín - Rekordních 119.446 návštěvníků využilo letos během turistické sezóny, tedy od května do září, možnosti prohlédnout si sakrální památky Zlínského kraje, a to díky projektu Otevřené brány. Vyplynulo to z celkového vyhodnocení letošního ročníku, které se uskutečnilo ve čtvrtek 28. listopadu na faře římskokatolické farnosti v Uherském Brodě.

Projekt Otevřené brány realizuje od roku 2009 Zlínský kraj ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým, obcemi a městy regionu, jednotlivými farnostmi, Cyrilometodějskou teologickou fakultou v Olomouci, Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy a dalšími spolupracujícími partnery. „Podstatou projektu je snaha bezplatně představit co nejširší veřejnosti významné církevní památky s výkladem odborně vyškolených průvodců,“ připomenul krajský radní pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a spolupráce s církvemi Ladislav Kryštof.

„Je potěšitelné, že všichni, kdo se do Otevřených bran zapojili a zúčastnili se také vyhodnocení letošní sezóny, spontánně hodnotili své zkušenosti s projektem kladně. Důkazem opodstatněnosti této iniciativy je stále výrazně stoupající návštěvnost. Pozitivní je také to, že kostely objevily děti, které do nich přicházejí například formou školních exkurzí s výkladem přizpůsobeným tak, aby byl pro mládež zajímavý,“ konstatoval radní Kryštof. „Také bylo kladně hodnoceno to, že se ustanovilo pevné jádro průvodců, zejména z řad studentů, kteří jsou jazykově vybavení a dokáží k návštěvníkům přistupovat nápaditě, kreativně a s citem pro atmosféru konkrétní skupiny,“ řekl Ladislav Kryštof.

Z celkového počtu 119.446 letos evidovaných návštěvníků bylo 104.820 z České republiky a 14.626 ze zahraničí. Pro srovnání - v roce 2009, kdy projekt začínal, kostely s průvodcem navštívilo asi 40 tisíc návštěvníků. Při rozjezdu Otevřených bran bylo do projektu zapojeno devět kostelů, letos jich bylo již dvaadvacet. „Zatímco Zlínský kraj financuje školení, propagaci a částečně též odměny 126 vyškoleným průvodcům, farnosti organizují průvodcovskou činnost, doprovodné programy a administrativní záležitosti. Města a obce se na místní úrovni podílejí na propagaci a spolufinancují odměny průvodců,“ vysvětlil rozdělení rolí mezi jednotlivými partnery radní Kryštof.

Zlínský kraj pro Otevřené brány v roce 2013 uvolnil částku 420 tisíc korun. O školení průvodců se postaral Miloslav Pojsl a Peter Tavel, oba z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, a vedle nich také odborný pracovník oddělení památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje Aleš Naňák.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)