Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církve husitská a evangelická koordinují přípravy Husova jubilea

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 3. prosince 2013 9:57
Církve husitská a evangelická koordinují přípravy Husova jubilea

Socha Mistra Jana Husa, Staroměstské náměstí v Praze
Autor: Wikipedia.org / Petr Vilgus / Wikipedia Commons

Praha - Církev československá husitská (CČSH) a Českobratrská církev evangelická (ČCE) budou koordinovat přípravy k 600. výročí upálení kazatele a církevního reformátora Jana Husa. Uzavřely dnes kvůli tomu smlouvu. Česko si kulaté jubileum připomene přespříští rok.

Jedna z hlavních akcí s kulturním programem se bude konat právě ve státní svátek 6. července na pražském Staroměstském náměstí, kde stojí sousoší s Husem. Akce budou i v jiných městech. V roce 2015 se budou konat také konference, výstavy, setkání.

"Obě církve ctí osobnost a dílo mistra Jana Husa jako reformátora církve a společnosti a váží si jeho křesťanského života, jenž došel naplnění mučednickou obětí," uvedli patriarcha CČSH Tomáš Butta a synodní senior ČCE Joel Ruml ve smlouvě. Podpisu byl přítomen mimo jiné biskup František Radkovský, který je předsedou Ekumenické komise pro Husovské jubileum.

Církve se podle Butty budou snažit o to, aby se veřejnosti ještě více přiblížila historie mimo jiné mladší generaci. Vyjdou proto publikace pro děti, mládež i dospělé. CČSH a ČCE se ve smlouvě zavazují se ke spolupráci při jednání o oslavách s ostatními církvemi, se státními institucemi, pražským magistrátem a dalšími samosprávami, univerzitami, kulturními institucemi a partnery ze zahraničí.

Podle Radkovského, zástupce římskokatolické církve, je nutné si s bolestí uvědomit, že Husova postava církve v minulosti rozdělovala. Nyní je třeba pracovat na tom, aby spojoval. Připomněl, že v roce 1999 papež Jan Pavel II. vyslovil lítost nad krutou smrtí Husa.

Kazatel Jan Hus byl upálen 6. července 1415 po koncilu v Kostnici kvůli svým kritickým názorům na fungování a mravní úpadek katolické církve, svoje učení neodvolal. Informace o jubilejním roku lze nalézt na www.hus2015.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)