Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Lanškrouně přibývá chudých rodin, říká farář Czendlik

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 4. prosince 2013 13:49
V Lanškrouně přibývá chudých rodin, říká farář Czendlik

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Eric Pouhier / Creative Commons

Lanškroun (Orlickoústecko) - Počet rodin v Lanškrouně na Orlickoústecku, kteří žijí na hranici bídy, se meziročně zvýšil o polovinu na 70 domácností. Novinářům to dnes řekl katolický kněz Zbigniew Czendlik. Podle něj bude takových rodin přibývat. Ve městě, kde žije 10.000 obyvatel, stoupá i počet bezdomovců, dodal farář. 

"Když jsem před 20 lety přišel do Lanškrouna, byl tu jediný bezdomovec a město o něj nadstandardně pečovalo, měl se jako prase v žitě. Dnes tu nemá domov 12 lidí," uvedl kněz.  Lanškrounský farář v období adventu pořádá třetím rokem sbírku, která lidem bez domova i rodinám v sociální nouzi přispěje na živobytí. S pomocí několika dárců všichni dostanou poukázku na nákup potravin či jiného spotřebního zboží. 

Rodiny obdrží touto formou 400 korun, bezdomovci 200 korun. "Nebude možné za voucher koupit alkohol a cigarety," dodal Czendlik. Veřejně činný kněz konstatoval, že by se lidé víc měli zajímat o dění kolem sebe. Co se děje v jejich ulici, v jejich městě. Skupiny potřebných jsou v jejich okolí velmi početné. "Hodně se myslí na děti z dětských domovů, je to v období adventu vděčné téma. Akorát tím ale naučíme děti mít jen napřaženou ruku. Měli bychom je spíš naučit dárky dávat. Podporovat jejich doučování, zvát je do rodin," řekl Czendlik. 

Zbigniew Czendlik pochází z polských Beskyd. Do Česka přišel v roce 1992, kdy působil v Náchodě. O rok později zakotvil v Lanškrouně. V 90. letech se mu podařilo dokončit opravu tamního kostela svatého Václava. Před osmi lety otevřel dětský domov pro dvě pěstounské rodiny v Žichlínku na Orlickoústecku. Veřejnost jej zná i jako moderátora pořadu Uchem jehly, který vysílala Česká televize. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)