Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu stojí ode dneška vánoční strom symbolizující přátelství Čechů a Němců

Ze světa / MiH / ČTK / 5. prosince 2013 15:35
Ve Vatikánu stojí ode dneška vánoční strom symbolizující přátelství Čechů a Němců

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Osvaldo Gago / Creative Commons

Vatikán - Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu ode dneška stojí tradiční vánoční strom, který letos pochází z česko-bavorského pomezí a má být symbolem česko-německého přátelství. Jeho slavnostní rozsvícení se plánuje na 13. prosince. 

Asi 60 let starý a 25 metrů vysoký smrk vyrostl v okolí Domažlic, papeži ho ale darovala nedaleká bavorská obec Waldmünchen, která zajišťovala jeho nákladnou přepravu do Říma. "Vzhledem k tomu, že je přímo z (česko-bavorské) hranice, je to symbol česko-německého přátelství," řekl včera ČTK starosta Domažlic Miroslav Mach. 

Z Waldmünchenu se více než sedmitunový strom vydal na 1250 kilometrů dlouhou cestu minulou neděli. Původně měl na Svatopetrském náměstí stanout v pátek, obří jeřáb ho v metropoli katolické církve ale vztyčil už dnes. Po ozdobení bude 13. prosince v rámci generální audience papeže Františka slavnostně rozsvícen. Do Vatikánu se kvůli tomu chystá 250 poutníků z Waldmünchenu, zástupci Domažlic či biskupové z Plzně a bavorského Řezna. 

Tradici, že každý rok dodá vánoční strom k chrámu svatého Petra jiná země, dodržuje Vatikán od roku 1982. Waldmünchenští ho dodali už v roce 1984. Strom darovaný Českou republikou stál ve Vatikánu v roce 1999. Pocházel z Beskyd nedaleko obce Morávka na Frýdeckomístecku. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)