Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka včera udělil pamětní medaile svatých Cyrila a Metoděje

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 5. prosince 2013 15:50
Kardinál Duka včera udělil pamětní medaile svatých Cyrila a Metoděje

Svatí Cyril a Metoděj. Obraz polského malíře Jana Matejky z roku 1885
Autor: Wikipedia.org

Praha - Kardinál Dominik Duka udělil včera při příležitosti slavnostního koncertu na zakončení Cyrilometodějského roku pamětní medaile svatých Cyrila a Metoděje několika osobnostem, které se zasloužily o bohatý program, jímž byl cyrilometodějský rok vyplněn.

Zcela vyprodaná Smetanova síň Obecního domu byla svědkem slavnostního večera k příležitosti zakončení celoročních oslav 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Náplní večera byl mimořádný koncert Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a souboru Hradišťan vedeného Jiřím Pavlicou. Hudební program zcela konvenoval s cyrilometodějským obsahem večera. Pavlicova suita dialogů Chvění je žánrově crossover, zapojuje různé hudební styly a vybízí dvě zdánlivě různorodá hudební tělesa k dialogu – vedenému mezi časem i prostorem. Zhudebňuje také zdánlivě nespojitelné texty Vladimíra Holana, Jana Skácela, Filosofa Konstantina, Dalimilovy kroniky, Renaty Putzlacher, Michala Stránského, Jiřího Brabce a lidovou poezii. Koncert svým slovem zahájil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP. Plné znění úvodního slova naleznete zde.

Příležitost uzavření cyrilometodějského roku, kvůli které byli přítomny i významné osobnosti, využil kardinál Dominik Duka o přestávce koncertu k předání stříbrných pamětních medailí České biskupské konference. V Primátorském sále byli oceněni lidé, kteří se zasloužili o propagaci a připomenutí 1150. výročí. Byli mezi nimi tvůrci filmu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, mimo jiné jeho režisér Petr Nikolaev, nebo architekt Martin Stránský a jeho otec Jiří Stránský, dále autor pamětní medaile, akademický sochař Milan Knobloch, generální ředitel Národní galerie Vít Vlnas nebo propagátoři a autoři knih o Cyrilu a Metodějovi Petr Piťha a Oldřich Selucký. Pražský arcibiskup medailí ocenil také Vladimíra Vavřínka za historickou studii „Cyril a Metoděj mezi Konstantinopolí a Římem“, Milana Knoblocha za vytvoření Pamětní medaile svatých Cyrila a Metoděje či Bělu Gran Jensen a Jaroslavu Spěváčkovou za uspořádání výstavy dětských prací „Po stopách Konstantina a Metoděje“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)